Provincie Utrecht heeft meeste auto-inbraken: gemeente Utrecht laat Amsterdam achter zich

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Auto-eigenaren in Utrecht doen er verstandig aan hun voertuig goed af te sluiten en er zeker geen waardevolle spullen in achter te laten. In de provincie Utrecht vonden de laatste drie maanden de meeste auto-inbraken plaats van heel Nederland. Dat blijkt uit politiecijfers die de datajournalisten van LocalFocus op een rijtje hebben gezet.
In totaal werden in de provincie Utrecht tussen juli en september 1818 autokraken gepleegd. Door te berekenen hoeveel auto's er per tienduizend inwoners zijn opengebroken kunnen provincies en gemeentes met elkaar vergeleken worden. In de provincie Utrecht waren dat er 13,4 per tienduizend inwoners, verreweg het meest van Nederland. De gemeente Utrecht (27,5) en Nieuwegein (24,4) laten hoofdstad Amsterdam (19,8) ver achter zich. Landelijk ligt het aantal autoinbraken per tienduizend inwoners op 6,7.
In januari en februari lag het aantal auto-inbraken ook hoger dan vorig jaar. Tijdens het begin van de coronacrisis werden er juist veel minder auto's leeggeroofd. Andere misdrijven, zoals bijvoorbeeld woninginbraak, werden ook minder vaak gepleegd tijdens de eerste coronamaanden. Maar waar het aantal woninginbraken nog steeds een stuk lager ligt in vergelijking met vorig jaar, is dat bij auto-inbraken niet het geval. Dat is opvallend, want het aantal autoinbraken was al een paar jaar aan het dalen.
LocalFocus heeft voor het onderzoek onder meer het aantal diefstallen in en uit auto's op een rij gezet en koos daarvoor elk derde kwartaal van de afgelopen negen jaar. Bij de politie worden de misdrijven gecategoriseerd als diefstal uit/vanaf personenauto en diefstal uit/vanaf personenauto met geweld. Het kan gaan om onderdelen als velgen, lampen, navigatiesystemen en stoelen, maar ook om losse spullen zoals een achtergelaten handtas.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.