Oproep aan mensen met hartproblemen of beroerte: Blijf klachten melden

© Pixabay
UTRECHT - Patiënten met hartklachten of een mogelijke beroerte komen de laatste tijd minder vaak naar een eerstehulppost. Dat vermoeden uiten de Hartstichting, de Nederlandse Vereniging voor cardiologie, de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en kenniscentrum Harteraad. Ze roepen mensen op om bij klachten de huisarts of 112 te bellen.
De vier organisaties doen de oproep samen nadat ze een rondgang onder meerdere Nederlandse ziekenhuizen hebben gedaan. Volgens hen rijst daaruit het beeld op dat in de tweede coronagolf, net als in het voorjaar, minder patiënten met acute hartklachten en acute beroerteklachten zich melden bij de eerste harthulp of de eerste hulp. Uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit en ZorgDomein blijkt ook dat huisartsen ruim een kwart minder verwijzingen naar specialisten hebben uitgeschreven. Het zou gaan om 58.000 verwijzingen.
De NVVC, de NVN, Harteraad en de Hartstichting maken zich zorgen over de ontwikkeling. "Het is niet goed om thuis te blijven of te lang door te lopen met ernstige hartklachten", schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. "Verwaarloosde en onvoldoende behandelde hartklachten kunnen leiden tot blijvende schade aan het hart. Acute behandeling van een beroerte kan blijvende invaliditeit voorkomen."
Volgens de organisaties is het niet nodig om het ziekenhuis te mijden. Ze roepen iedereen op om bij pijn op de borst, plotselinge benauwdheid of het uitvallen van het bewustzijn toch de huisartsenpost of 112 te waarschuwen. Bij acute verlamming en spraak- of taalstoornissen wordt alarmnummer 112 zelfs dringend geadviseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.