RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Statenlid Derk Boswijk uit Kockengen op CDA-kandidatenlijst: 'Ik wil jonge mensen perspectief bieden'

KOCKENGEN - Hij is nu nog fractievoorzitter van het CDA in de Utrechtse Staten, maar goede kans dat hij de provincie straks verruilt voor het Haagse pluche. Derk Boswijk uit Kockengen staat namelijk op plek 14 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Ik ben hier ontzettend blij mee! Ik voel sterk de verantwoordelijkheid om mensen die geen feeling meer hebben met de politiek terug naar Den Haag te brengen."
Boswijk is de hoogst genoteerde Utrechter op de kandidatenlijst van het CDA. Op plek 21 staat Bart van den Brink uit Amersfoort. Hij is nu politiek adviseur van vice-premier Hugo de Jonge. Op plek 27 staat Jantine Zwinkels, nu raadslid in de stad Utrecht. Op 37 staat Bert van Steeg, nu bestuurslid van de provinciale afdeling van het CDA.
Boswijk (31) was de afgelopen vijf jaar actief als Statenlid, de laatste twee jaar leidde hij de CDA-fractie binnen de provincie. Hij speelde zich in de kijker door zich in te zetten voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Ook is hij actief voor de verduurzaming van de samenleving met onder meer voorstellen over de aanplant van bomen en het initiŽren van een pilot met zonnepanelen op water. Onder zijn lijsttrekkerschap veroverde het CDA in 2019 vijf zetels in de Provinciale Staten.

"Ik denk dat ze bij mij uitgekomen zijn omdat ik enerzijds een groot netwerk heb in de provincie Utrecht", vertelt Boswijk. "Anderzijds vanwege mijn achtergrond als mbo'er en ondernemer. Dat zijn toch twee groepen die nauwelijks vertegenwoordigd zijn in Den Haag."

Peilingen
Het CDA schommelt in de meest recente peilingen tussen de 13 en 15 Kamerzetels. Boswijk staat dus op 14 en is positief over zijn kans om in de Tweede Kamer te komen. "Ja, dat gaat wel lukken". Hij moet dan wel zijn werk als Statenlid beŽindigen. En dat vindt hij jammer. "Het doet wel een beetje pijn om de provinciale politiek achter me te laten. Punten die ik jaren geleden heb geagendeerd worden nu pas uitgerold, de aanleg van glasvezel in het buitengebied bijvoorbeeld. Dan is het wel jammer dat ik niet bij de complete oplevering kan zijn."

Geen woning of vaste baan
Mocht hij straks inderdaad een plekje in de Kamer krijgen dan blijft Boswijk in ieder geval in Kockengen wonen. Hij heeft er zin in en wil zich vooral gaan inzetten voor mensen in wie hij zich goed kan verplaatsen. "Ik zie gewoon dat heel veel mensen het perspectief missen. Jongeren kunnen geen woning vinden of vaste baan, vooral mbo'ers. Ik weet hoe het is, omdat ik zelf mbo'er ben geweest. Ik weet waar ze tegenaan lopen. Die groep mensen wil ik naar Den Haag halen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -