OM eist 3 jaar cel en tbs voor aanslag met vuurwerkbom en autobranden in Bunschoten

© Google Streetview
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - Een 21-jarige Bunschoter die wordt verdacht van een aanslag met een vuurwerkbom op de woning van de familie van zijn ex-partner, hangt drie jaar cel en opname in een tbs-kliniek boven het hoofd. Daarnaast eist het Openbaar Ministerie onder meer dat hij ruim 50.000 euro aan schadevergoedingen betaald.
Op 6 november vorig jaar werd de Sweelinckstraat in Bunschoten om half acht 's avonds opgeschrikt door een explosie. De voordeur van een huis in de straat was verwoest en glasscherven vlogen 16 meter ver in het rond. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. De bewoonster zat op dat moment in de huiskamer, haar 13-jarige zoon zat boven in zijn kamer en haar man was in de achtertuin. Op straat liepen nog veel tieners rond.

Ontkenning

Dave L. werd in februari aangehouden, nadat zijn vriend Jeffrey K. in de rechtszaal bekende dat hij de aanslag op het huis in de Sweelinckstraat had gepleegd in opdracht van Dave. Die zou daarmee wraak hebben willen nemen op de vader van zijn ex-vriendin, die hij verantwoordelijk zou hebben gehouden voor de relatiebreuk. Aan een contactverbod dat hem was opgelegd, hield L. zich niet.
Dave L. bleef in de rechtszaal ontkennen dat hij iets te maken had met het plaatsen van de vuurwerkbom. Maar volgens getuigen heeft hij vooraf aangekondigd dat hij woedend was op de vader van zijn ex. Medeverdachte Jeffrey heeft gezegd dat Dave het zware vuurwerk had geregeld, de bom samen met hem in elkaar had geknutseld en instructies gaf over de aanslag. Ook werd zijn telefoon kort voor de ontploffing vlakbij het huis aangestraald, terwijl bij zegt dat hij op dat moment in Baarn was.
Na de aanslag werd Jeffrey K. op beelden van bewakingscamera's herkend. In een door de politie afgetapt gesprek tussen de twee zei Dave na de aanslag dat hij geld naar Jeffrey kon overmaken en "Als je terugkomt, pakken we ze weer", voegde L. daaraan toe. In de rechtbank beweerde Dave vandaag dat hij iets heel anders had bedoeld. Het zou zijn gegaan over "samen een feestje pakken."

Brandstichting

Dave L. heeft volgens het OM ook twee bedrijfsbusjes van de vader van zijn ex in brand gestoken, in mei en oktober vorig jaar. Volgens medeverdachte Jeffrey vertelde Dave hem dat hij dit had gedaan met behulp van aanmaakblokjes. Ook aan anderen zou hij dit hebben verteld. Na een van de branden vroeg Dave via snapchat aan een brandweerman hoe groot de schade was. "Mooi zo, hahaha, over twee maanden weer", zou Dave L. hebben gereageerd toen hem verteld werd dat het busje was uitgebrand.
De Bunschoter wordt ook verdacht van ernstige bedreigingen aan het adres van zijn ex-vriendin en haar vader. De vader werd door een anonieme man gebeld die hem de keel dreigde door te snijden. Hij herkende de stem van Dave en het nummer bleek bij ook bij diens toestel horen. In berichten aan zijn ex dreigde hij haar huis in brand te zullen steken als zij hem niet toestond hun kindje te zien.
Ook anderen werden volgens het OM door Dave bedreigd met brandstichting, neerschieten of een ontploffing. Volgens de verdachte zelf was dat slechts grootspraak. Hij zou dat enkel hebben gedaan, omdat in het dorp toch al over hem werd geroddeld als brandstichter.

Stoornissen en verstandelijke beperking

De officier van justitie vindt alle verdenkingen tegen de jonge Bunschoter wettig en overtuigend bewezen. Een psychiater en psycholoog zeggen dat hij verstandelijk beperkt is en meerdere persoonlijkheidsstoornissen heeft. Ook is hij verslaafd aan cocaïne en heeft hij de nijging anderen te manipuleren. De deskundigen denken dat zonder behandeling de kans op herhaling groot is. De reclassering is het daarmee eens en adviseert een tbs-behandeling met voorwaarden in een gesloten kliniek.
Die voorwaarden zijn onder meer een contactverbod met zijn ex-vriendin, haar familie en andere slachtoffers. Het moet hem verboden worden drugs te gebruiken en hij moet meewerken aan intensieve behandeling en begeleiding bij terugkeer aan de maatschappij. Als hij onvoldoende meewerkt aan de tbs-behandeling met voorwaarden, kan dat worden omgezet in tbs met dwangverpleging.
Het OM eist ook dat L. een voorwaardelijke celstraf van 8 weken nu alsnog gaat uitzitten. Die straf kreeg hij vorig jaar voor mishandeling. Aan de vader van zijn ex zou Dave 50.000 euro moeten betalen voor de schade aan het huis en de busjes. Dat geldt ook voor de ruim 4.000 euro die zijn ex-vriendin en de partner van haar vader eisen.

Klikpremie

Advocaat Roethof vindt dat er te weinig bewijs is voor de meeste beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt. Zo zou de bekennende verklaring van medeverdachte Jeffrey onbetrouwbaar zijn, omdat hij beloond werd met een lagere strafeis en straf. Roethof noemde dat een klikpremie. De bedreigingen zouden niet zo serieus bedoeld zijn als het OM stelt, vond de verdediging ook.
Voor het geval dat de rechtbank Dave L. toch schuldig acht, pleit de advocaat voor een gevangenisstraf met een lang voorwaardelijk deel, een lange proeftijd en behandeling in een open kliniek. Een veroordeling tot tbs zou stigmatiserend zijn en daar zou de verdachte zijn hele verdere leven last van houden, zei Roethof.
Uitspraak over twee weken, op dinsdag 10 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.