Corona Vandaag: 'Huidige maatregelen nog tot in december' en 835 nieuwe regiobesmettingen

© Bart Maat, ANP
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn 835 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er minder dan gisteren: toen waren het er 851. Dat en het overige coronanieuws lees je dagelijks in de rubriek Corona vandaag.
Veenendaal had 15 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur wat op zich positief nieuws is voor een gemeente die de laatste tijd elke dag boven de 50 nieuwe gevallen uitkwam. Opvallend zijn de kleinere gemeentes die met relatief veel nieuwe gevallen blijven kampen. Bunschoten blijft bijvoorbeeld hoog scoren. De gemeente meldde 32 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur. Ook in gemeentes als Houten, Zeist, Nieuwegein, Stichtse Vecht en Vijfheerenlanden worden elke dag rond de 30 tot 40 nieuwe gevallen geteld.
Er werden 22 ziekenhuisopnames en 6 sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Ook landelijk blijven er nieuwe gevallen bijkomen, maar het RIVM berekende op basis van de weekcijfers wel dat de groei iets lijkt af te nemen.
De cijfers hierboven zijn het aantal nieuwe besmettingen. Kijk hieronder naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in jouw gemeente.

'Huidige pakket maatregelen tot in december'

Het is waarschijnlijk dat de huidige coronamaatregelen, dus inclusief de sluiting van de horeca, nog tot december van kracht zullen zijn. Dat zei minister-president Rutte vanavond tijdens een persmoment in Den Haag. "Ga er nu vanuit dat het huidige pakket maatregelen zeker tot in december doorloopt."
De maatregelen kunnen tussentijds worden aangepast, door ze bijvoorbeeld strenger te maken als het virus opleeft of juist door regels op te heffen als het goed gaat. Maar het kabinet schuift een beslissing daarover op dit moment nog even voor zich uit. Het is volgens premier Rutte simpelweg te vroeg om maatregelen te verlichten of strengere regels in te voeren. "We weten het gewoon nog niet precies." Dinsdag is er weer een persconferentie over de coronamaatregelen.
Twee weken geleden werden de coronamaatregelen verscherpt. Het kost meestal rond de veertien dagen voor zulke maatregelen leiden tot een daling van het aantal besmettingen. Het RIVM constateerde vandaag dat er weer veel nieuwe besmettingen bij zijn gekomen maar zag ook dat de snelheid waarmee dat gebeurt wel iets afneemt.
Voor vaste kijkers van RTV Utrecht zal de uitspraak van Rutte geen verrassing zijn geweest. Vrijdag zei OMT-lid Marc Bonten in het speciale programma 'Unieuws Extra: Corona vraag & antwoord' al dat hij denkt dat er nog tot volgende zomer coronamaatregelen van kracht zullen zijn. Ook de GGD hintte daar al eens naar door te zeggen dat dit jaar sinterklaas en kerst waarschijnlijk in kleine kring gevierd worden.

Veel coronavirusdeeltjes gemeten in rioolwater

De tweede coronagolf laat ook zijn sporen achter in het riool. Nog nooit werden er zoveel virusdeeltjes in het water gemeten als deze week. Onderzoekers meten de coronadeeltjes in het rioolwater om te zien waar er wel en niet besmettingen zijn.
Mensen die corona onder de leden hebben, scheiden virusdeeltjes uit via hun ontlasting. En dat kan weer gemeten worden in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Door heel Nederland zijn er 300 van zulke meetpunten. Die bieden een anonieme gelegenheid om te zien waar het virus rondwaart.
Mogelijk kan dit soort rioolonderzoek zelfs helpen om toekomstige uitbraken te voorkomen. In september sprak RTV Utrecht onderzoeker Gertjan Medema. "Het duurt een paar dagen voordat mensen last krijgen van symptomen, maar het virus is dan al dagen in hun ontlasting terug te vinden", aldus Medema. "Zo zagen we in maart een grote stijging van de concentratie van het coronavirus in het rioolwater, ongeveer een week voordat het aantal besmettingen toenam. Dus een vroege waarschuwing van het riool voor het coronavirus."

Baarns lab stuurt reclame naar oud-patiënten

Het Baarnse coronatestlab U-Diagnostics heeft reclame-sms'jes verstuurd naar 06-nummers van oud-bezoekers die ze in hun bezit hadden om testresultaten door te geven. Meerdere mensen die zo'n berichtje ontvingen, met daarin een oproep om een website van het bedrijf te bezoeken, zaten daar niet op te wachten en lieten dit weten op social media.
Directeur Maarten Cuppen erkent tegenover RTV Utrecht dat er een fout is gemaakt. "Er is kennelijk iets mis gegaan met de selectie van 06-nummers. Excuus daarvoor."

Topdrukte in de magazijnen van online supermarkten

Door corona is online boodschappen doen populairder dan ooit. Mensen vermijden de winkels en laten hun boodschappen bezorgen. En dat betekent dat er in het magazijn van Picnic in Utrecht keihard moet worden gewerkt.
Er zijn ook trends te ontdekken in het bestelgedrag van mensen. In het begin van de coronacrisis werd er vooral veel wc-papier en houdbaar eten ingeslagen maar nu kopen mensen ook hun normale boodschappen online.
Coronacrisis zorgt voor drukte bij online supermarkten
Door de drukte bij de bezorgsupers duurt het soms even voor de boodschappen bezorgd kunnen worden en zijn er zelfs wachtlijsten. Volgens de consumentenbond zijn veel mensen erg tevreden over de bezorging van boodschappen maar de grote vraag is of de klanten ook blijven bestellen na de coronacrisis.

Scholen gaan weer online lesgeven vanwege oplopende besmettingsgraad

De scholen zijn open, en lijken dat ondanks het oplopende aantal coronabesmettingen ook nog wel even te mogen blijven. Toch kiezen sommige scholen ervoor om weer deels online les te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Werkplaats in Bilthoven, het Utrechtse Stedelijk Gymnasium, het Griftland College in Soest en het Niftarlake College in Maarssen.
Toch weer online les op sommige scholen
De scholen hopen met online lesgeven het coronavirus onder controle te houden. Bij sommige instellingen begon het aantal besmettingen onder medewerkers namelijk alweer aardig op te lopen. Online lesgeven is volgens de scholen dan een manier om minder mensen op school te hebben en de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bewoners van Zuilen en Ondiep leggen de regels uit

Met alle wisselende coronamaatregelen, is het soms moeilijk om het overzicht te houden over wat wel en niet mag. Daarom maakte Zuilen Ondiep Gezond een overzichtelijk filmpje met de regels.
Een kleurrijk gezelschap van huisartsen, apothekers, maatschappelijk - en sociaal werkers, wijkverpleegkundigen, een imam en vluchtelingen leggen de regels daarin nog een keertje in begrijpelijke taal uit. Ook zijn er handige tips: "Bewegen is goed voor je. Altijd. Dat kan je in huis doen maar ook buiten. Fiets eens een stukje om. Zo zie je nog eens wat!"

Militairen helpen een handje in UMC Utrecht

Het UMC Utrecht krijgt hulp van buitenaf: sinds vandaag zijn daar 18 militairen aan het werk. Zij hebben een medische opleiding en springen bij in de zorg voor patiënten met het coronavirus.
De militairen blijven tot 1 januari.

Vanavond persmoment met Rutte en De Jonge

Vanavond gaan minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport rond 19.00 uur weer in op de gang van zaken rondom het coronavirus. Dat gebeurt in de hal van het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag en is aangekondigd als een kort pers-moment, en niet als persconferentie. (Dat u het verschil even weet.)
Het persmoment is live te volgen op de site van de NOS. De verwachtingen zijn dat er geen nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.