Vlo moet Japanse duizendknoop in Zeist stoppen: 'Hij zuigt als het ware het leven uit de plant'

© Stichting Probos
ZEIST - In Zeist is vanmiddag een vlo uitgezet die de opkomst van de Japanse duizendknoop moet stuiten. De invasieve exoot is nauwelijks te stoppen en zorgt voor schade aan gebouwen en infrastructuur. Gemeenten trekken miljoenen uit om de plant te stoppen.
Bioloog Suzanne Lommen tempert direct de verwachtingen: nee, de vlo is niet het wondermiddel dat de woekerplant in z'n eentje gaat stoppen. "Zeker niet, het is een aanvulling op het bestaande pakket dat we al hebben." En dat pakket is ondertussen fiks: van maaien en afgraven tot stomen, branden en elektrocuteren. De vlo kan wel een eerste verdedigingslinie zijn die de groei afremt en andere middelen de ruimte geeft.
"De vlo leeft specifiek alleen van de duizendknoop", zegt Lommen. "Hij zuigt eraan en hij zuigt als het ware het leven uit de plant. Wat we zien is dat jonge scheuten eraan doodgaan."
Gaat die vlo zich dan niet te buiten aan andere planten? Volgens Lommen niet. De natuurlijke vijand van de Japanse Duizendknoop is gevonden in de bakermat van de plant: Japan. "Onderzoekers van een expertise-instituut hebben gekeken: wat leeft er nou aan die plant? Daar hebben ze een soort uit geselecteerd die het selectiefst is, die alleen aan de duizendknoop schade gaf." Dat is voor de zekerheid in een laboratorium getest met planten die in Nederland voorkomen.
In Zeist zijn zo'n duizend van de vlooien uitgezet. "Hij moet zich gaan vestigen, de winter zien te overleven", zegt de bioloog. Volgend jaar moet de vlo zich vermenigvuldigen en pas daarna zijn hopelijk resultaten te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.