RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mantelzorger kan gratis beschermende kleding krijgen, maar weet dat vaak niet

ZEIST - Wie voor een naaste zorgt, kan tijdens de coronacrisis gratis beschermende kleding krijgen. Dat weten veel mantelzorgers niet, merkt MantelzorgNL uit Zeist op. De afgelopen weken kreeg de organisatie steeds meer vragen van bezorgde mantelzorgers. Ze zijn bang om door gebrek aan beschermende kleding besmet te raken, met als gevolg dat ze niet meer voor hun naaste kunnen zorgen.

"Tijdens de eerste coronagolf merkten we ook dat deze zorgen bestonden", zegt Ginette Klein van MantelzorgNL. "Toen is er een richtlijn geschreven waardoor de mantelzorger gratis aan beschermende kleding kan komen. Dat is toen wel kenbaar gemaakt, maar schijnbaar weet nog niet iedereen van die richtlijn af."

Klein pakket en groot pakket
De richtlijn houdt in dat een mantelzorger kan aankloppen bij de huisarts. Die schrijft een recept uit voor een pakket met beschermende kleding die vervolgens gratis bij de apotheker opgehaald kan worden. In dat pakket zitten handschoenen, een chirurgisch mond- en neusmasker (zoals ze die in het ziekenhuis ook gebruiken), een bril, schorten en een flacon desinfecterend middel.

Er bestaat een klein pakket voor gebruik van twee dagen en een pakket voor veertien dagen. Die eerste is te gebruiken in afwachting van de uitslag van een coronatest. Het pakket voor veertien dagen wordt gebruikt als de mantelzorger iemand helpt die bewezen corona heeft. Herhaling van recept is in beide gevallen mogelijk.

'Mijn huisarts weet van niets!'
Een aantal keren per week krijgt de organisatie een telefoontje van een bezorgde mantelzorger, maar ook huisartsen passeren de revue. Zij weten soms niet dat de mogelijkheid er is om een recept uit te schrijven voor beschermende kleding. Klein: "Dan belt de mantelzorger ons vervolgens ˇˇk weer terug en zegt: 'Mijn huisarts weet van niets!' Of de apotheker belt en zegt niets van dit soort pakketten te weten."

Dat huisartsen en apothekers niet goed op de hoogte zijn, vindt Klein zorgelijk. "Het zijn slechts signalen die wij binnen krijgen natuurlijk, maar wij merken dat het een zoektocht is om aan de kleding te komen. Mantelzorgers stuiten steeds op hobbels, het loopt gewoon spaak. Misschien heeft iedereen het druk maar ik denk dan: we moeten er met elkaar voor zorgen dat het virus zich niet verspreid."

Nogmaals inlichten
Apothekersvereniging Midden-Nederland is bekend met het probleem, zegt woordvoerder Jaap Dik. "We hebben er over gehoord en er onlangs nog aandacht aan besteed. We hoorden her en der van apothekers dat nog niet alle praktijken van de richtlijn wisten. Daarom hebben we anderhalve week geleden nog een mail gestuurd. Daarin hebben we apotheken ook geadviseerd om in elk geval ÚÚn klein pakket op voorraad te hebben. Andere pakketten kunnen ze gewoon bestellen bij de groothandel. Dat is gratis en je hebt ze zo in huis. We hopen dat het nu duidelijk is."

Luuk Elzinga van de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft net vandaag een telefoongesprek gehad met MantelzorgNL. De organisatie had nog geen geluiden van huisartsen gehoord over dit probleem, maar vindt het wel belangrijk dat alle huisartsen op de hoogte zijn. "Daarom gaan we de huisartsen nogmaals inlichten dat deze mogelijkheid bestaat en dat ze daar een recept voor uit kunnen schrijven. Zo hopen we een wazig gesprek tussen huisarts en mantelzorger voorkomen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -