Hoogleraar UU: 'Kabinet moet nieuwe tactieken bedenken voor tweede golf'

PROVINCIE UTRECHT - Het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over corona, moet ook gedragsdeskundigen toelaten. Dat zei hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht vanochtend op Radio M Utrecht. Van den Bos mist creativiteit bij het kabinet om nieuw beleid te bedenken, zodat mensen zich ook daadwerkelijk aan de coronaregels gaan houden.
De hoogleraar keek gisteravond met gemengde gevoelens naar het persmoment van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. "Enerzijds probeert het kabinet te communiceren dat er een urgent probleem is, anderzijds zijn ze aarzelend om strengere maatregelen aan te kondigen. Ze stonden er wat dubbel in en dat is heel verwarrend. We zien telkens verschillende groepen in de samenleving: de ene groep wil meer duidelijkheid, anderen willen juist geen strengere maatregelen. Het leidt tot tweespalt bij het kabinet: wat moeten we doen?"
Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos over de coronaregels

Duidelijk advies

Van den Bos is teleurgesteld in het kabinet. "Er moet eigenlijk meer duidelijkheid komen over hoe we de gedragsregels beter gaan opvolgen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft twee weken geleden nog in een heel duidelijk stuk met do's en don'ts uitgelegd waar we op moeten letten. Dit adviesorgaan van de regering geeft heel duidelijk advies, maar het kabinet laat dat toch een beetje na. Dus ik zou willen voorstellen om in het OMT niet alleen medici, maar ook gedragsdeskundigen toe te laten zodat we het virus onder controle krijgen."
De situatie tijdens de tweede golf doet Van den Bos denken aan het WK 2010 en het EK 2012. "In 2012 dachten we: twee jaar geleden ging het toch eigenlijk heel goed? Nu denken we ook: in het voorjaar kregen we het virus er toch óók onder?"
Volgens de hoogleraar moet het kabinet daarom nieuwe tactieken bedenken. "Sommige mensen zijn verveeld, anderen zijn angstig, de derde is op zoek naar plezier of probeert zijn bedrijf boven water te houden. We moeten niet meer dezelfde tactieken uit maart, april herhalen, maar nieuwe denken bedenken. Die creativiteit en innovatie zou je eigenlijk wat meer willen zien."
Vrijdag is Kees van den Bos te gast in 'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord'. In het televisieprogramma worden vragen over het coronavirus beantwoord. Heb je een vraag voor de hoogleraar? Mail dan naar corona@rtvutrecht.nl en wie weet wordt jouw vraag wel beantwoord!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.