Geslacht van pandajong Ouwehands Dierenpark onthuld: het is een mannetje

© Ouwehands Dierenpark
RHENEN - Het geslacht van pandababy Fan Xing is eindelijk bekendgemaakt: het is een mannetje. Dat heeft Ouwehands Dierenpark in Rhenen zojuist laten weten. Het geslacht werd bekend nadat er een gezondheidscheck werd gedaan.
Het geslacht kwam aan het licht tijdens een gezondheidscontrole. "Wij wilden voordat het jong met moeder naar buiten gaat toch nog even het jonge dier goed bekijken. Tijdens die controle wil je weten hoe het met de tanden is, hoe zwaar het dier is en de algehele gesteldheid. Daardoor hadden we ook de gelegenheid om te kijken of het een mannetje of vrouwtje is en het bleek overduidelijk een mannetje", aldus dierenverzorger José Kok.

Met rust gelaten

In andere dierentuinen wordt het geslacht van een pandajong vaak eerder bekendgemaakt. "Maar wij hebben er juist voor gekozen om de moeder en het jong de eerste maanden op een natuurlijke en rustige manier samen te laten zijn. We hebben ze dus lekker met rust gelaten. Maar de ontwikkeling is zo hard gegaan dat het verantwoord was de moeder en het jong even van elkaar te scheiden. Die controle heeft al met al 25 minuten geduurd. Alles is goed verlopen."
Volgens Kok ziet de ontwikkeling van Fun Xing er goed uit. "We kunnen wel zeggen dat het een onbevangen dier is. Hij is absoluut krachtig en gezond, heeft een behoorlijk gewicht en zit hoog in de groeicurve."

Publiek

Het pandajong kwam ongeveer zes maanden geleden ter wereld en is vanaf volgende maand voor het eerst te zien voor het publiek. Het jong is dan groot genoeg om het kraamhol te verlaten. De precieze datum is nog niet bekend. "Maar het zal ergens in de november zijn", zei directeur Robin de Lange eerder. "De ontwikkeling van het jong gaat goed. Maar hij of zij, we weten niet nog wat het is, moet er klaar voor zijn."
Fan Xing ligt volgens de dierentuin qua ontwikkeling helemaal op schema. "We hebben overlegd met andere dierentuinen, en zien een normaal verloop bij Fan Xing", zei de directeur eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.