OM: Autokrakers reden bewust in op ooggetuige

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een man die begin 2018 in een Utrechtse parkeergarage de auto van vermeende autokrakers fotografeerde, is bewust door deze mannen aangereden. Dat betoogde de officier van justitie vanochtend in de rechtbank in Utrecht.
De 23-jarige Utrechter Mohamed O. stond terecht, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie de bestuurder van de auto was. Volgens OM heeft hij geprobeerd om iemand met een auto zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Poging tot doodslag vond de officier uiteindelijk niet bewezen.

Verdachte situatie

Op 16 februari 2018 zagen het slachtoffer en zijn vrouw in een parkeergarage bij de Händelstraat twee mannen van wie zij vermoedden dat het auto-inbrekers waren. De ene man was volgens hen verdacht bezig bij een geparkeerde Seat. De andere man zat in een Audi op hem te wachten. Terwijl de vrouw de politie belde besloot haar partner een foto van de Audi te maken en het kenteken te noteren.
Toen de man de Audi op de hellingbaan fotografeerde, zou die bewust op hem zijn afgereden. Hij hoorde aan het motorgeluid dat de auto versnelde en dacht dat de bestuurder dat deed om hem bang te maken. De vrouw zag hoe haar man op de motorkap van de Audi sprong om zich te redden. De bestuurder zou vervolgens met hoge snelheid zijn doorgereden, waardoor het slachtoffer vanaf de motorkap hard op de grond viel.

Familie van verdachte afgeluisterd

De volgende dag zag een politieman de Audi met een beschadigde voorruit staan in de Utrechtse straat waar de verdachte woont. Hij bleek eigendom te zijn van een van diens broers, die politie vertelde dat Mohamed hem vaak in gebruik had. Er zouden echter meerdere familieleden van de auto gebruik hebben gemaakt, zodat niet gelijk duidelijk werd wie bestuurder was bij het incident in de parkeergarage.
Door telefoons van verdachte en zijn broers en moeder af te luisteren, werd volgens het OM duidelijk wie in de auto had gereden. Moeder zou tegen de zoon van wie de Audi was hebben gezegd dat Mohamed "ziek van schrik en angst in bed lag." In een gesprek tussen twee broers werd gezegd dat "Mohamed iemand met de auto heeft aangereden en is doorgereden." Een van hen zei ook nog: "Ja, hij was daar gewoon aan het jatten."
Is iemand wel geschikt om een auto te besturen? Daar heb ik in dit geval mijn twijfels over.
Officier van justitie

Voldoende bewijs

Volgens het OM leveren de vele telefoontaps samen met de verklaringen van het slachtoffer en zijn vrouw ruim voldoende bewijs op voor de schuld van Mohamed. Het slachtoffer had oogcontact met de bestuurder en beschreef hem als een man met een dik, bol gezicht. Mohamed wordt door zijn broers 'de bolle' genoemd. Verder werd de telefoon van O. tijdens het incident aangestraald door zendmasten in de buurt van de garage. Bovendien is hij vorig jaar ook nog veroordeeld voor een autoinbraakpoging.
De Utrechter heeft volgens OM steeds gezwegen en heeft geen enkele moeite gedaan te verdenkingen aan zijn adres te weerspreken. De officier hield er rekening mee dat de zaak lang op de plank heeft geleden. Zij eiste een taakstraf van 200 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Vanwege zijn rijgedrag eist zij ook nog een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar, eveneens met een jaar proeftijd.

Verdachte afwezig

Mohamed was vandaag ook niet in de rechtszaal aanwezig, omdat hij volgens zijn advocaat niet kan worden gemist op zijn werk. Volgens de advocaat is niet bewezen dat zijn cliënt achter het stuur zat. Het zou ook een van zijn broers kunnen zijn geweest. Mohamed zou geregeld zijn telefoon in de auto laten liggen of uitlenen, omdat hij er toch twee heeft. Verder zou de vrouw van het slachtoffer niet goed hebben kunnen zien wat er precies gebeurde. De advocaat pleitte daarom voor vrijspraak.
De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.