Het Utrechts Archief maakt 1335 videobanden van RTV Utrecht weer zichtbaar

UTRECHT - Uren en uren aan bandmateriaal van RTV Utrecht van 1989 tot 2002 wordt gedigitaliseerd door Het Utrechts Archief. Beide organisaties ondertekenen vandaag een overeenkomst, zodat het materiaal bekeken kan worden. Als de klus klaar is, wordt het beeld uitgezonden op RTV Utrecht en Ustad. En ook in de studiezaal van het archief in Utrecht zijn de oude banden dan te zien.
RTV Utrecht wil samenwerken met Het Utrechts Archief zodat het materiaal toegankelijk wordt voor het grote publiek. "De banden verkeren nu nog in redelijke conditie maar de bewaaromstandigheden bij RTV Utrecht zijn verre van ideaal."
De kluis met banden bij RTV Utrecht
De kluis met banden bij RTV Utrecht © RTV Utrecht
Lloyd Davies en Daniël Blom hebben de eerste banden opgehaald. Het materiaal is zo'n dertig jaar oud, dus een oude paardentram is er niet op te zien. Toch is het belangrijk materiaal zegt Davies. "Je ziet de ontwikkeling van de stad Utrecht en de provincie Utrecht ook. Maar je ziet ook de ontwikkeling van een omroep, want die begon met minder apparatuur en minder geld dan nu en je ziet een ontwikkeling dat het steeds professioneler wordt."

Kopiëren

Twee banden tegelijk kunnen worden gekopieerd, maar eenvoudig is dat niet altijd. Het gaat om zoveel verschillende soorten banden die soms aan kwaliteit hebben ingeboet, merkt Davies op. "We hebben ook kapotte banden gevonden en dan trek je de kapotte tape uit de plastic container en dan heel voorzichtig aan elkaar plakken met speciaal plakband. Sommige tapes zijn zo plakkerig en dan moet je de tape eerst 12 uur in een speciale oven leggen. Dan wordt de tape wat losser en minder plakkerig en dan kun je de tape afspelen en digitaliseren."
Zo gaat het digitaliseren van het videomateriaal van 1989 tot 2002 van RTV Utrecht
Het lijkt alsof geen band verloren gaat en daar hopen de medewerkers van Het Utrechts Archief ook op, maar soms is een band niet te redden. "Soms kom je schimmelvorming tegen, dan groeit de schimmel op de tape. Dat betekent dat het in heel slechte conditie is bewaard. Want je moet ze wel op de juiste temperatuur en de juiste vochtigheid bewaren. Gelukkig hebben wij hier een koelcel waar de tapes bewaard worden en met rust worden gelaten."
Het digitaliseren van de banden is voorlopig nog niet klaar en het duurt nog heel even voordat het eerste materiaal te bekijken is.
De oude banden worden gedigitaliseerd
De oude banden worden gedigitaliseerd © RTV Utrecht / Iris Tasseron

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.