Mobiele fietsenmaker repareert lampen scholieren

VIANEN - Nu de wintertijd is aangebroken, fietsen we weer vaker in het donker. Een derde van de Nederlanders doet dat zónder licht. Vijfheerenlanden start daarom de campagne 'Zet je licht aan!' Een mobiele fietsenmaker trekt langs middelbare scholen in de gemeente om kapotte lampen te repareren. Al is dat vaak slechts een kwestie van de batterij vervangen.
Mobiele fietsenmaker repareert lampen scholieren, wethouder is ook aan de beurt

'Beetje donker'

Leerlingen van het Oosterlicht College in Vianen geven op het schoolplein massaal toe weleens zonder licht in het donker te fietsen. "Soms klik ik 'm gewoon niet aan", zegt Femke. "Geen zin in, denk ik", zegt ze als er gevraagd wordt naar de reden. "Dan is het nog maar een beetje donker en denk ik: het kan wel even zonder", geeft ook Sem toe.
Ze staan niet alleen. Een op de drie Nederlanders fietst regelmatig zonder licht in het donker, meestal door een lege batterij. Fietsenmaker Jean Paul Odijk: "Mensen weten vaak niet hoe ze die moeten vervangen. Ze zien niet hoe ze de lamp open moeten krijgen." Een deel kiest vervolgens voor losse lampjes, maar die zijn volgens Odijk doorgaans lang niet sterk genoeg.
De mobiele fietsenmaker repareert de fietslampen van scholieren
De mobiele fietsenmaker repareert de fietslampen van scholieren © RTV Utrecht

Boete

Om te voorkomen dat scholieren in de winter zonder licht naar school fietsen, huurt de gemeente hem in om eenmalig gratis de lampen van jongeren te repareren. "Er is niks zo gevaarlijk voor een fietser als niet gezien worden", zegt VVD-wethouder Huib Zevenhuizen. Zijn achterlamp deed het trouwens ook niet. "De batterij was leeg", geeft hij toe.
Na een actie als deze controleert de politie geregeld extra vaak op verlichting van fietsers. Wethouder Zevenhuizen: "Met deze actie proberen we de inwoners eraan te herinneren dat ervoor moeten zorgen dat hun licht in orde is. Als dat nu nog niet zo is, dan kan de politie handhavend optreden." De boete voor het fietsen in het donker zonder licht bedraagt 55 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.