RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse vrienden dromen groot over wijn zonder druiven

1/2
UTRECHT - Vanuit een kleine achtertuin in Utrecht maken Lennart Stokmans en Luis Hallström mousserende vruchtenwijnen van alles behalve van druiven. De vrienden wassen, schillen en persen citroenen en stukken gember aan hun picknicktafel. De flessen gisten vervolgens in de kelder en gaan rechtstreeks naar een aantal slijterijen waar ze worden verkocht. Om uit de tuin te verhuizen richting een groot pand, zijn ze begonnen met een crowdfundingsactie.

Ontploffingen en alcoholdampen
Twee jaar geleden begonnen ze met hun bedrijf Bruis en Ketel. "Op mijn studentenkamertje ben ik gaan experimenteren en daar zat ik dan met ontploffende flessen en alcoholdampen waardoor ik niet meer kon slapen. Ik ben in de woonkamer gaan slapen en mijn kamer werd een kleine brouwerij", zegt Lennart.

De vrienden hebben veel geleerd over het maken van mousserende vruchtenwijnen. "De kennis is er natuurlijk wel maar soms zijn de bronnen in het Frans of in het Spaans. Gelukkig zijn er altijd mensen die kunnen helpen met vertalen", zegt Luis. Ondanks een ontplofte fles hier of daar hebben ze hun eigen recepten ontwikkeld en produceren ze ongeveer honderd flessen per maand.

Utrechters maken mousserende wijn van citroen en gember


Crowdfunding
Lennart en Luis willen verschillende soorten wijnen maken en ook een bijbehorende borrelplank verzorgen. De ambitieuze ondernemers zien genoeg kansen op de markt om dit waar te maken: "Er zijn eigenlijk geen kleine mousserende wijnmakerijen, laat staan van vruchtenwijnen. We maken een uniek product in een markt die helemaal overloopt van de verschillende bierbrouwerijen", zegt Lennart. De jongens willen met de crowdfundingsactie vijftienduizend euro verzamelen en zo snel mogelijk verhuizen. Ze hebben hun oog laten vallen op een loods in Culemborg om de productie op te schalen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -