Utrecht wil één van de grootste snelteststraten van het land op Jaarbeursterrein

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil in het centrum van de stad een grootschalige teststraat ontwikkelen. Op het Jaarbeursterrein moet in november een teststraat inclusief mobiel laboratorium verrijzen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
Het kabinet wil in de strijd tegen het coronavirus het aantal testmogelijkheden flink verruimen. Er komen onder meer 25 testlocaties voor sneltesten. Verder komen er zeven extra grote testlocaties waar naast de gewone test ook verscheidene soorten sneltesten worden aangeboden. Daarover wordt gesproken met Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Eindhoven. Ook komt er waarschijnlijk een in de regio Arnhem-Nijmegen.
Eén van die zeven teststraten zou bij de Jaarbeurs moet komen. Daar zouden iedere dag 4000 mensen zich kunnen laten testen op corona. Daarmee zou Utrecht gaan beschikken over één van de grootste snelteststraten in Nederland. "Een ontwikkelingen die wij uiteraard toejuichen en maximaal ondersteunen", aldus het college. In november zou de teststraat moeten openen.
De gemeente Utrecht geeft met de ontwikkeling van deze (snel)teststraat in de stad gehoor aan de oproep van minister De Jonge, die het aantal testmogelijkheden wil vergroten door een aantal extra grote testlocaties in te richten.
Ongeveer duizend militairen worden momenteel getraind om op de zeven nieuwe extra grote testlocaties te gaan werken. Het gaat om niet-medisch personeel dat intern wordt opgeleid met hulp van opleidingsinstituut NCOI , laat het ministerie van Defensie weten.
Het is de bedoeling dat de militairen alleen in de opstartfase de XL-locaties bemensen. Er wordt verder overlegd of de betrokken militairen vervolgens nog kunnen worden ingezet in regionale sneltestlocaties.
In het UMC Utrecht worden ook militairen ingezet om te helpen tijdens de coronacrisis. Zowel in de eerste als tweede coronagolf zijn militair verpleegkundigen aan de slag gegaan in het ziekenhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.