Evenementenbureaus verzetten bakens: 'Vrijwel alles wat we normaal doen is verboden'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het kabinet komt met nieuwe financiële steun voor onder meer evenementenbureaus. Die hebben zwaar te lijden onder de maatregelen om de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Details zijn er nog niet, maar het gaat over een tegemoetkoming op het gebied van vaste lasten als huur, verzekeringen en onderhoud. De evenementenbranche is zich intussen steeds meer aan het richten op online-evenementen.
'We moeten de corona-rivier oversteken, maar er is mist.'

Omschakelen

Sinds een paar weken zit evenementenbureau PUUR in de online-evenementen. "De dozen stapelen zich op in onze kantoren", zegt Anna-Maria Mantel-Giannattasio. Die dozen gaan naar deelnemers van online evenementen die PUUR heeft opgezet. Er zitten allerlei dingen in waarmee de ontvanger zijn eigen omgeving kan aankleden om zo mee te doen met een online-feest. "Dat kan echt alle kanten opgaan", zegt Anna-Maria. PUUR probeert daarmee te voorkomen dat mensen zich eenzaam gaan voelen, zonder contact met vrienden of collega's. Medewerkers van PUUR sturen de online-bijeenkomsten vanuit een studio.
Het moet wel, want de maatregelen die het kabinet op 14 oktober afkondigde, hebben een grote impact op de evenementenbranche. "Dit bedrijf bestaat al dertig jaar, maar nog niet eerder hebben we meegemaakt dat vrijwel alles wat we doen verboden werd." Anna-Maria moest dan ook vorige week 83 mensen ontslaan. PUUR is nu terug gebracht naar tien mensen. "We houden onze kantoren en loodsen met apparatuur wel aan, want we houden hoop op een tijd na corona, waarin we weer fysieke feesten kunnen organiseren", zegt Anna-Maria. Maar pijn doet het wel. "We zijn nu een annuleringsbureau. Mijn agenda lijkt wel een echoput." In de loodsen, waar het normaal een komen en gaan is van medewerkers, staat vrijwel alles stil. Op de busjes ligt een laag stof.

Alternatieven

Ook andere evenementenbureaus hebben moeite om de coronacrisis door te komen. "In de appgroep met andere ondernemers in deze branche wordt het steeds stiller", zegt Anna-Maria. "De toon is er niet al te optimistisch bij sommigen." Zelf heeft ze zich gerealiseerd dat deze tijd vraagt om unieke oplossingen. "We zijn nu bezig met het opzetten van een ' drive- through kerstborrel', waarbij je in je veilige auto zit en toch alles meemaakt. Je rijdt een hele kerstwereld binnen, met een optreden, een kerstdisco, een toespraak van de directeur en aan het einde een kerstpakket!"
Maar ook de nieuwe plannen kunnen niet verhullen dat PUUR sinds het begin van de coronacrisis met verlies draait, dit jaar wordt vermoedelijk afgesloten met een verlies van ruim drie ton. "We kunnen deze crisis overleven, maar het kan niet anders of veel andere evenementenbureaus komen in geldnood", zegt Anna-Maria Mantel- Giannattasio. "We zullen moeten wachten tot we na deze crisis weer feest kunnen vieren". Gisteren werd bekend dat er voor bedrijven in de evenementenbranche een tegemoetkoming aan zit te komen, een subsidie. Details moeten nog bekend worden, maar het lijkt erop dat het een tegemoetkoming wordt voor vaste lasten, zoals huur, onderhoud en verzekeringen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.