Modeontwerpster Ilse (23) uit Utrecht verft kleding met schimmels

Utrecht - Textiel verven is een van de vervuilendste onderdelen van de kledingindustrie. Dat kan en moet anders, dacht de Utrechtse Ilse Kremer. Voor haar afstudeeropdracht sloeg de modeontwerpster daarom de handen ineen met het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Samen ontwikkelden ze een methode om kleding te kleuren met schimmels.
"Mijn hele studie ben ik al bezig met duurzame mode", vertelt Ilse (23). "Ik zag dat er wel steeds meer interesse kwam voor gerecyclede materialen of organisch materiaal, maar de verftechniek bleef een beetje achter naar mijn mening. Ik vind kleur heel belangrijk, ik gebruik veel kleur in mijn werk en ook in mijn dagelijks leven. Dus ik wilde kleur niet opgeven, en probeerde daarom daar een duurzame methode voor te vinden."
Die zoektocht ging met vallen en opstaan. Zo probeerde Ilse onder meer avocadopitten uit. "Die heb ik gekookt. De pigmenten gaan dan in het water zitten en daar kan je dan textiel mee verven. Alleen hieruit kwam niet het gewenste resultaat." In researchpapers las ze dat er op kleine schaal getest werd met het gebruik van schimmels. "Daaruit bleek dat het zeker potentie heeft. Vandaar dat ik het op grotere schaal wilde proberen en er kledingstukken mee heb geverfd."
Samen met het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute onderzocht ze welke schimmels hiervoor geschikt zouden zijn. "Ze creëren allemaal verschillende pigmenten, dus verschillende kleuren", legt Ilse uit. Maar niet alle schimmels zijn geschikt. "Sommige schimmels zijn giftig dus die kan je niet gebruiken."
Ze kwam uiteindelijk uit op twee soorten. De ene geeft een gele kleur aan het textiel, de ander een beetje rood/roze. "Die schimmel laat je gewoon groeien, bijvoorbeeld in een petrischaal. Als er genoeg pigment te zien is, kan je de schimmel oplossen in een speciaal oplosmiddel. Dan gaat de schimmel als het ware dood. Je houdt dan alleen de pigmenten over in die vloeistof en daarmee kan je textiel verven."
Volgens Ilse heeft de methode "zeker potentie". Maar het geeft nog niet hetzelfde resultaat als synthetische textielverf. "Je kan het wel gewoon wassen met wasmiddel in een wasmachine. Maar licht is bijvoorbeeld nog een probleem: de kleur verbleekt eerder dan bij synthetische verf."
En tot nu toe werkt Ilse met slechts twee kleuren. Al hoopt ze dat uit te breiden. "We zijn nu aan het onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn. En je kunt ook pigmenten mixen. Dus uiteindelijk kun je dan een heel breed kleurenspectrum creëren."
Wie enthousiast is geworden en ook deze 'schimmel-kleding' wil dragen, moet nog wel even geduld hebben. "De ontwerpen die ik heb gemaakt zijn meer prototypes om te laten zien wat mogelijk is", legt Ilse uit. Ze hoopt dat uiteindelijk een bedrijf geld wil investeren om echt productie te gaan draaien. De komende jaren wil ze in elk geval verder met haar idee. "Als je deze methode vergelijkt met het synthetische textielverven, dan gebruik je sowieso minder energie en minder water. En het is ook biologische afbreekpaar. Dus dat is heel positief."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.