Zorgcentra worstelen met coronahaarden: lockdown of toch bezoek toestaan?

Bunnik - Zorgbestuurders worstelen met het nemen van maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Sommige instellingen kiezen voor een complete lockdown waarbij geen bezoek meer welkom is. Anderen laten nog wel beperkt bezoek toe om eenzaamheid onder bewoners te voorkomen.
In het Houtense woonzorgcentrum Loericker Stee zijn zeven bewoners overleden na een besmetting met het coronavirus. Ongeveer een kwart van de bewoners en zo'n dertig personeelsleden zijn besmet. Er wonen zo'n negentig mensen in het centrum.
Zorgbestuurder Harry Finkenflugel van Warande, waar de Loericker Stee onder valt, is geschokt. "In twee weken zijn er zeven mensen overleden. Dat heeft een enorme impact. Ook op het personeel."

Loericker Stee blijft open

Toch kiest Finkenflugel er niet voor om de Loericker Stee op slot te gooien voor bezoekers. "We hebben tijdens de eerste lockdown in het voorjaar gezien wat voor effect de lockdown had op onze bewoners. Mensen verpieterden. Er mogen nu dagelijks twee personen op bezoek komen per bewoner. Die dragen beschermende kleding en moeten dan meehelpen met kleine zorgtaken bij hun eigen familielid. Je kan nu niet verwachten dat ons personeel ze bijvoorbeeld koffie komt brengen."
Het besluit om open te blijven voor bezoek is genomen in samenspraak met de cliëntenraad. "Na de eerste lockdown hebben we de bewoners gevraagd wat ze van ons willen in het geval van een tweede golf. Toen is er duidelijk gezegd dat we nooit meer in lockdown mogen. Maar of dat ook echt gaat lukken, weet je natuurlijk nooit zeker."

Bunninchem wel op slot

Bij woonzorgcentrum Bunninchem in Bunnik hebben ze er wel voor gekozen de deuren te sluiten. Sinds twee dagen mag er geen bezoek meer naar binnen nadat zestien bewoners besmet waren geraakt met corona. Michiel Moes is regiomanager bij QuaRijn, waar Bunninchem onder valt. "We zien ineens veel besmettingen in één keer. We moeten nu eerst nagaan hoe dit heeft kunnen gebeuren. En daarom gaan we veel lijnen naar binnen beperken om het besmettingsrisico zo minimaal mogelijk te maken."
Moes zag de laatste tijd dat bezoekers zich niet goed aan de regels hielden. "We hebben letterlijk gezien dat mensen zich niet aan regels houden ondanks de kwetsbare groep ouderen die hier woont. Er is toch onbeschermd contact geweest."
De lockdown van Bunninchem duurt waarschijnlijk nog tot drie november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.