Vrijspraak in moordzaak carpoolplaats De Meern

© Michiel van Beers / Politie
DE MEERN - Twee mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij een liquidatie in De Meern zijn ook in hoger beroep vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had 12 en 18 jaar celstraf geëist.
De zaak draait om de moord op Aziz Anzi op een carpoolplaats bij restaurant Autogrill in De Meern. Het 37-jarige slachtoffer zat op 19 september 2015 in zijn Fiat 500 toen een onbekend gebleven schutter meerdere keren op hem schoot, vermoedelijk met een automatisch wapen. Op dat moment waren er veel mensen op en rond het parkeerterrein aanwezig.
Onderzoek wees uit dat een aantal weken eerder een volgzender onder de auto van Aziz Anzi was geplaatst. Op de peilzender zaten DNA-sporen die leidden naar een van de verdachten. Het OM is ervan overtuigd dat het baken bedoeld was voor de beschieting. De rechtbank zag hier eerder onvoldoende bewijs in voor opzet en sprak de twee Amsterdamse verdachten van 30 en 34 jaar vrij. Het OM was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.
Uit telefoonberichten blijkt wel dat een van de verdachten vlak voor de moord contact had met Aziz Anzi over een afspraak die hij met iemand had op de carpoolplaats.
Laatste PGP-berichten tussen de verdachte en het slachtoffer:

Verdachte om 21:18 uur: Hij is er bijna bro

Slachtoffer om 21:24 uur: Kwart v 10 ben ik daar bro

Slachtoffer om 21:42 uur: 1 min bro

Slachtoffer om 21:45 uur: Ben er bro

Slachtoffer om 21:47 uur: ??

Om 21:49 uur werd het slachtoffer doodgeschoten. Het telefoonnummer van de verdachte is daarna niet meer gebruikt.

Het hof acht niet bewezen dat de verdachte wist dat de gemaakte afspraak moest leiden tot de liquidatie van het slachtoffer. Ook staat niet vast of de andere verdachte wist waarom hij een peilbaken plaatste. Dat de twee verdachten gezwegen hebben, vindt het hof niet extra belastend omdat hiervoor ook een andere reden kan zijn geweest.
Het arrest is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.