Ouderen Austerlitz regelen zorgwoning in hun eigen dorp: 'Blij om hier te kunnen blijven wonen'

© RTV Utrecht
AUSTERLITZ - Een zorgwoning van 85 vierkante meter op je oude dag. Met een grote tuin, vlakbij de bossen van Austerlitz. Wie wil dat niet?
Om te zorgen dat ouderen in hun geliefde Austerlitz kunnen blijven wonen, zijn acht patiowoningen gebouwd. Opnames in verpleeghuizen ver buiten het dorp kunnen hiermee worden voorkomen. Het project is deels door crowdfunding tot stand gekomen. Voor en door de inwoners van Austerlitz dus.
"We hadden nog wel een jaar of zes kunnen blijven wonen in ons huis, maar mijn man is al wat ouder dan ik en ik heb zelf artrose. En toen kwam dit op ons pad", zegt Lucienne Steenhuizen (63). "Ik vind het heel jammer dat ik mijn fijne buurtje moet verlaten, maar ik ben blij dat we in Austerlitz kunnen blijven, want het is hier heerlijk." Haar man Hans (71) is het ermee eens. "We zijn vanaf het begin af aan geïnteresseerd geweest in dit project en hebben ons meteen ingeschreven."
De patiowoningen.
De patiowoningen. © Hart voor Austertlitz
Het hele nieuwbouwproject 'Hart van Austerlitz' is overigens veel groter dan de acht seniorenwoningen. Zo zijn er ook een nieuwe school, starterswoningen en sociale huurwoningen gerealiseerd.
Het realiseren van de patiowoningen is een ingewikkeld proces geweest, vertelt Jan Snijders, die nauw betrokken is geweest bij het project als (voormalig) voorzitter van Austerlitz Zorgt. "Oorspronkelijk zou alles door de woningcorporatie gebouwd worden, maar dat ging niet door na een wetswijziging. Het vrije sectorgedeelte kon niet meer gerealiseerd worden en toen hebben we met een burgerinitiatief besloten om de woningen zelf te kopen. Nu kan iedereen in het dorp blijven. Ook de mensen met minder geld die zijn aangewezen zijn op sociale huur."
"De seniorenwoningen zijn ingericht op mensen die zware zorg nodig hebben. Je moet dan denken aan til-liften, rolstoelen en scootmobielen", vertelt Jan Snijders. De woningen worden toegewezen op basis van zorgindicatie. Hoe meer zorg je nodigt hebt, hoe groter de kans. Mensen uit Austerlitz krijgen voorrang.
Verslaggever Robert Jan Booij nam alvast een kijkje.
Op bezoek bij Hans en Lucienne
De oplevering van de patiowoningen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.