Omstreden kap Amersfoortse kastanjeboom voorlopig van de baan, buurt haalt opgelucht adem

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - Buurtbewoners van het Soesterkwartier lijken opgelucht adem te kunnen halen. Na gesprekken met een boomtechnicus van de gemeente op maandag en woensdag lijkt het mogelijk de geliefde, zieke kastanjeboom in te snoeien om hem zo nog een aantal jaar te kunnen laten staan. Ook is er het voornemen om er binnenkort een nieuwe lindeboom bij te plaatsen.
De buurt tekende eerder massaal bezwaar aan tegen de kap van de monumentale boom uit 1930, die samen met 438 andere bomen op een kaplijst staat. Dat de boom gekapt moest worden omdat hij aan de kastanjebloedingsziekte lijdt, was een doorn in het oog van de omwonenden. Volgens hen had de gemeente niet goed onderzocht of de boom nog behandeld kon worden.
Gemeente in gesprek met boze omwonenden geliefde kastanjeboom

Instervende kroon

Uit de gesprekken die de boomtechnicus van de gemeente deze week met de buurtbewoners had, blijkt dat er meer aan de hand is. "De boom hoeft niet gekapt te worden vanwege de kastanjebloedingsziekte, want dat gaat nog om een lichte vorm", vertelt technicus Arthur Wopereis. "Het heeft te maken met de kroon van de boom die al jaren aan het insterven is."
De dode takken die daarbij ontstaan zouden voor onveilige situaties zorgen. "Ik heb ook een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de inwoners", vertelt verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen (VVD). "Op het moment dat deze boom om zou vallen op een 14-jarige fietser, dan kan ik morgen gaan uitleggen waarom ik die boom toen niet heb laten kappen."

'Professionele irritatie'

Op Twitter reageerde de wethouder eerder ietwat geërgerd toen het onderwerp aangekaart werd. "Dat is de professionele irritatie van deze wethouder", stelt hij. "Ik heb het goede voor met alles wat met boombeheer te maken heeft. Ik heb een ambtenarenapparaat dat hier de hele dag met ziel en zaligheid mee bezig zijn. We hebben 88.000 bomen in deze gemeente waarvan ieder jaar 25 procent gecontroleerd wordt", vertelt hij.
"En natuurlijk als het zo'n karakteristieke en beeldbepalende boom is ga je daar niet zo rigoureus met de kap doorheen. Vandaar dat we hier nu zijn, juist door de weerstand vanuit de buurt, kijkend of we nog iets kunnen en kunnen meedenken met de buurt."

Bezwaar en schriftelijke vragen

Na de gesprekken lijken de buurtbewoners nu meer begrip te hebben voor het besluit van de gemeente. Buurtbewoner Marc den Elzen was twee weken nog behoorlijk boos en sprak over een 'achterbakse kapvergunning', maar is nu bijgedraaid. "Ik ben blij dat het aangezicht blijft en dat men zorg heeft getoond voor de boom", vertelt hij. "Fijn, een genuanceerd verhaal."
De officiële bezwaarprocedure tegen de kapvergunning loopt nog wel en die zal ook officieel afgerond moeten worden. Ook heeft lokaal PvdA-raadslid Harun Keskin schriftelijke vragen gesteld over de besluitvorming met betrekking tot de bomenkap van de gemeente Amersfoort, en hoe burgers daar actiever bij betrokken kunnen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.