Instellingen

'Rechtbank moet Ridouan T. en getuigen horen over arrestatie in Dubai'

© Nieuwsuur
VIANEN - Inez Weski, advocaat van Ridouan T., uit Vianen, wil dat de rechtbank hem hoort over de gang van zaken rond zijn arrestatie in Dubai in december vorig jaar. Ook wil ze dat twee getuigen worden gehoord over informatie die aan de autoriteiten in Dubai is verstrekt. Weski zei dit vandaag tijdens een tussentijdse zitting in het liquidatieproces Marengo in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
T. is hoofdverdachte in de zaak. Het OM beschouwt hem als opdrachtgever van diverse liquidaties, onder meer in Utrecht en IJsselstein. In het Marengo-proces staan zeventien verdachten terecht. T. is tot dusver niet op inleidende zittingen verschenen. Hij kiest ervoor in zijn cel te blijven in de extra beveiligde gevangenis in Vught, waar hij sinds zijn overbrenging vanuit Dubai naar Nederland in voorarrest wordt gehouden.

Fors geweld

T. was geruime tijd voortvluchtig. De politie in Dubai spoorde hem op en arresteerde hem. Bij de arrestatie en ook daarna zou er fors geweld tegen T. zijn gebruikt. Aan de hand van de getuigenverhoren wil Weski boven water krijgen waarom de autoriteiten in Dubai tegen T. in actie zijn gekomen. Er zou sprake zijn van valse informatie over banden van T. met Iran. Die informatie is volgens de raadsvrouw mogelijk afkomstig uit Nederland.
Weski wil de vraag beantwoord krijgen of en zo ja in hoeverre Nederland verantwoordelijk gehouden kan worden voor de hardhandige behandeling van T. in Dubai. Een en ander zou gevolgen kunnen hebben voor de uitkomst van het strafproces tegen hem. Weski heeft er eerder al tegen geprotesteerd dat T. zonder een deugdelijke procedure daags na zijn arrestatie van Dubai naar Nederland is overgebracht.
Normaal gesproken zou een verhoor van T. plaatsvinden bij de rechter-commissaris. In Marengo heeft deze zich onlangs teruggetrokken, na onenigheid met enkele advocaten van verdachten in het proces. De rechtbank zou daarom de rol van de onderzoeksrechter tijdelijk moeten overnemen, om dit verhoor te kunnen doen. Het Openbaar Ministerie zei donderdag daar geen bezwaar tegen te hebben. De rechtbank zal later over het verzoek van Weski beslissen.

'Behandeling Marengo vanaf begin 2021 niet reëel'

Het strafproces Marengo is momenteel nog in de voorbereidende fase. Deze en volgende week vindt de inmiddels dertiende reeks pro-formazittingen plaats. Woensdag liet de rechtbank weten te streven naar een inhoudelijke behandeling vanaf februari volgend jaar. Hoe lang de zaak zal gaan duren, en wanneer uitspraak kan worden gedaan, is totaal ongewis.
Het is absoluut niet reëel dat de rechtbank Amsterdam het megaproces Marengo vanaf februari volgend jaar inhoudelijk gaat behandelen. Dat vonden meerdere advocaten van de verdachten vandaag. Ze wijzen erop dat er nog geen einddossier is en nog geen vervangende rechter-commissaris. Verder is onbekend wanneer Saïd R. uit Utrecht, de vermeende rechterhand van T., aan Nederland wordt uitgeleverd. Ook moeten er nog 43 getuigen gehoord worden, van wie er een aantal in het buitenland verblijven, somde de advocaat van Walid M. een aantal van de problemen op.
Een rechter-commissaris heeft zich onlangs teruggetrokken, na onenigheid met enkele advocaten van verdachten in het proces. Het is nog niet duidelijk of en door wie zij vervangen gaat worden, of dat ze mogelijk toch weer terugkomt - een suggestie die door andere advocaten is gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.