Gevangenen verpakken thee in 'coke-envelopjes'

NIEUWERSLUIS - Gedetineerden in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis verpakken thee voor het nieuwe merk Guiltea. Smaken als 'Peppermind your own business' en 'Sun set me free' gaan in verpakkingen lijkend op pony packs, een knipoog naar de envelopjes waar normaal gesproken cocaïne in bewaard wordt. "Met de thee willen we de vrouwen een tweede kans geven", zegt bedenker Jemuel Lampe.
Een van de smaken van Guiltea heet 'Peppermind your own business'
Een van de smaken van Guiltea heet 'Peppermind your own business' © Social Impact Maker

Koffie voor bewakers

Zelf heeft Lampe op jonge leeftijd ook vastgezeten. Hij weet daarom hoe belangrijk het is dat er iemand in je gelooft. "Je moet een hand uitgereikt krijgen", zegt hij. Anders kom je buiten en val je makkelijk terug in oude patronen. "Dan staat Pietje voor de deur die jou tijdens je detentie wat tientjes heeft gestuurd voor boodschappen en zegt: tijd om te betalen."
Zodra hij zijn eigen leven weer op de rit heeft, wil hij iets terugdoen voor de maatschappij, waar hij - in zijn woorden - vroeger veel van heeft genomen. Hij gaat koffie branden met gedetineerden en ex-gedetineerden in de mannengevangenis in Zaanstad. Voor de deur staat tegenwoordig een koffiebar, waar familieleden, advocaten en bewakers een straf bakkie 'Zuivere Koffie' kunnen halen.
Luister terug: Jemuel Lampe vertelt in Aan Tafel! over werken met (ex-)gedetineerden.
Gedetineerden moeten in principe werken in de gevangenis. "Het leert hen werknemersvaardigheden, het juiste dagritme en de noodzakelijke structuur. Dit draagt bij aan een succesvolle re-integratie in de maatschappij", valt te lezen op de website van Dienst Justitiële Inrichtingen.

Meedoen aan extra projecten als Guiltea geldt als een privilege voor wie zich goed gedraagt. Francesca Salamone, directeur van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, laat in een reactie weten blij te zijn met het initiatief. Ze zegt: "Als het werk hier binnen inhoudelijk uitdagend is of het product interessant, dan doet dat ook iets met de motivatie. En die motivatie is belangrijk voor een geslaagde re-integratie."

Minder recidive

Het blijkt een schot in de roos. Bijna de helft van de ex-gedetineerden gaat binnen twee jaar opnieuw in de fout; van de 69 mensen die Lampes sociale onderneming Social Impact Maker helpt, vallen er vooralsnog vier terug. Het geheim? Toekomstperspectief, denkt Lampe, en mensen om je heen hebben die je helpen als je net buiten staat en vaak helemaal opnieuw moet beginnen.
Nu is het tijd voor thee in de vrouwengevangenis, onder meer bestemd voor de horeca. Vooralsnog verpakken de gedetineerden de thee die ergens anders is gemaakt, maar Lampe droomt van een soort theetuin binnen de muren. "Dat biedt meer perspectief dan dit monotone productiewerk", zegt hij. Deze plannen staan vanwege corona voorlopig in de ijskast.

Relatie opbouwen

Hij benadrukt dat het vooral gaat om het opbouwen van een relatie met de gedetineerde vrouwen, zodat ze ook buiten voor of via hem blijven werken. Hij hoopt dat ze hun detentietijd gebruiken om te groeien. "En de vrouwen moeten weer in zichzelf gaan geloven", besluit hij, "dan heb je altijd iemand die in jou gelooft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.