RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ongeveer 850 nieuwe huizen in provincie Utrecht door ombouwen van bedrijfspanden


NIEUWEGEIN - Het aantal leegstaande gebouwen in de provincie Utrecht dat omgebouwd wordt tot woonhuis daalt licht. In 2018 werden nog zo'n 1120 woningen gecreŽerd als gevolg van de transformatie van kantoorpanden, kerken of scholen. In 2019 was dat aantal ongeveer 850. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.

 Nieuwegein bouwde het oude gemeentehuis om tot 'Meanderpark', een complex met 250 sociale huurwoningen. Nieuwegein bouwde het oude gemeentehuis om tot 'Meanderpark', een complex met 250 sociale huurwoningen. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Volgens de provincie, die als speerpunt heeft de woningnood op te lossen door zogenoemde 'transformatie', komt de afname onder meer door de economische groei van de afgelopen jaren. "Daardoor is de opname van kantoorruimtes gestegen en dat heeft geresulteerd in minder beschikbare vierkante meters voor transformaties", laat de provincie in een reactie weten.

"Daarnaast zijn veel kantoren op eenvoudige locaties als centra of woonwijken waar mogelijk en gewenst al getransformeerd. Vanuit provinciaal perspectief is dit een bevestiging van de ingezette koers, namelijk maximaal gebruik van de beschikbare schaarse ruimte."Nieuwegein zag de laatste jaren juist een behoorlijke stijging van het aantal getransformeerde woningen. In 2018 ging het om zo'n 50 woningen, in 2019 werd dat aantal verdubbeld en ook in 2020 worden er weer heel wat nieuwe wooneenheden opgeleverd.

Zo is het voormalige gemeentehuis in Nieuwegein omgebouwd tot appartementencomplex met 250 woningen. "Alles is verwijderd, behalve de buitenmuren", laat Marcel Petersen van woningcorporatie Portaal zien. "Het is bijna vergelijkbaar met nieuwbouw, die zelfde kwaliteit ook. De bouw heeft een jaar in beslag genomen."

In Nieuwegein worden dit jaar juist wťl veel getransformeerde woningen opgeleverd


Toch ziet ook Petersen dat de kantoorpanden opraken. "Er zijn er gewoon te weinig. We zien dan ook geen kansen meer om kantoren te transformeren. We kijken nu vooral weer naar nieuwe locaties."

Ook de provincie voorziet komend jaar niet direct een stijging. "Over het jaar 2020 zien wij hierin nog geen grote verschuivingen; de effecten van corona en daarmee het dalend kantoorgebruik zijn nog niet af te lezen uit de cijfers. Ook zien we dat gemeenten terughoudender worden met het transformeren van panden omdat er ook werkplekken moeten zijn. Tenslotte is het voor veel gemeenten en kantoreneigenaren aantrekkelijker om de resterende leegstaande kantoren te slopen en nieuwbouw te plegen."

Volgens woningcorporatie Portaal mag het aantal kantoorpanden dan zo'n beetje op zijn, Petersen ziet nog wel een andere ontwikkeling waar de woningbouw van kan profiteren. "In deze tijd zie je dat er ook steeds minder wordt gewinkeld. Wie weet ontstaat daar ook leegstand."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -