MBO in problemen door gebrek aan stageplaatsen: "Een beroepsopleiding zonder stageplek is echt helemaal niks"

MBO-student bezig met opdracht
MBO-student bezig met opdracht © RTV Utrecht / Lisa van Dorrestein
UTRECHT - "Het gaat niet goed met de MBO-opleidingen", zegt raadslid Melody Deldjou Fard. Samen met andere partijen stelt ze schriftelijke vragen aan het Utrechtse college van B&W, omdat er een ernstig tekort is aan stageplaatsen voor MBO-studenten. Afgelopen maandag luidde de MBO-raad de noodklok en vroeg dringend aandacht voor het probleem. Met zeventienduizend MBO-studenten in Utrecht zoekt de Utrechtse raad naar passende oplossingen in de stad.
Vooral stages in de evenementenbranche en horeca zijn amper te vinden. Ook administratieve stages zijn schaars omdat veel mensen vanuit huis werken. De MBO-raad vraagt om creatieve oplossingen zoals het gebruik van lege evenementenhallen als stagelocatie. Er wordt ook nagedacht over stages bij corona teststraten of werkzaamheden als BOA in opleiding. "Wat voor grote ruimtes hebben we in Utrecht? Denk aan evenementenhallen of de culturele sector waar ze niet hun normale programma's kunnen draaien. Kunnen we zorgen dat daar fysiek onderwijs komt of stagebroedplaatsen zodat jongeren daar gezamenlijk lessen kunnen volgen?", zegt Melody Deldjou Fard.
MBO zoekt dringend stageplaatsen voor studenten

Creatieve oplossingen

MBO Utrecht geeft onderwijs aan ruim vijfduizend leerlingen en ziet dat het in bepaalde sectoren heel lastig is om stageplaatsen te vinden. Krijt is blij met de inzet van de Utrechtse raad. "Uiteindelijk moeten we iedere creatieve oplossing die we kunnen bedenken inzetten en dit zou er zeker een van zijn. Als de gemeente zich daarvoor inzetten zijn we ontzettend blij. Want onze studenten hebben een stageplaats nodig. Een beroepsopleiding zonder praktijk is helemaal niks", zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur van MBO Utrecht, Joany Krijt.
Er moet volgens Krijt snel een oplossing komen. "Als er geen stage gevonden wordt, halen we de theorie naar voren zodat de stage gelopen wordt in de tweede helft van het jaar. Als dan de coronacrisis nog niet is opgelost dan gaat het echt mis. Dan hebben we alles naar achteren geschoven en als het dan niet kan, hebben we echt een probleem." Krijt hoopt dat de gemeente Utrecht en elk bedrijf in de regio nog eens nagaat of ze echt geen ruimte hebben voor MBO stagiaires. "Dan denk ik dat we een hele grote stap kunnen zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.