Studente strikt koks Utrechtse Heuvelrug voor corona-kookboek

Britt samen met Jurrian van Leeuwen, kok bij restaurant Remise in Leersum, die meewerkt aan het kookboek
Britt samen met Jurrian van Leeuwen, kok bij restaurant Remise in Leersum, die meewerkt aan het kookboek © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHTSE HEUVELRUG - Een echte chef deelt normaal nooit zijn geheime ingrediënten. Maar omdat dit jaar alles een beetje anders is dan normaal, maken horecaondernemers in de Utrechtse Heuvelrug op deze regel een uitzondering. De Utrechtse studente Britt van der Vegt verzamelt hun beste recepten in een kookboek. Met de opbrengsten wil ze de restaurants een steuntje in de rug bieden.
De coronacrisis en daarmee het sluiten van de horeca bracht haar op het idee. "Ik houd enorm van uiteten gaan en ik wilde altijd al een kookboek maken, maar ik wist niet zo goed met wat. Ik ben zelf niet zo'n goede kok die dat zou kunnen samenstellen", vertelt Britt. "Toen bekend werd dat de horeca vanwege de coronacrisis dicht moest dacht ik: laat ik een samenwerking aangaan met de horeca die wel recepten kan aanleveren en dat ik er dan een boek van kan maken."

Van ster tot sateetje

Britt zocht contact met verschillende restaurants in Utrechtse Heuvelrug en de reacties waren enthousiast. Zo'n 15 horecazaken doen mee en de deelnemers aan het boek zijn heel uiteenlopend. Zo staat Voltaire in Leersum, een restaurant met een Michelinster, in het boek, maar ook is er ruimte voor recepten van Koek & Ei in Driebergen, een restaurant waar mensen werken als vorm van dagbesteding.
Al die verschillende restaurants leveren hele diverse recepten op. "We hebben bijvoorbeeld recepten van een bepaald soort nachos en een flammkuchen met carpaccio. Verder staan er twee verschillende soorten cheesecake in het boek, maar een restaurant geeft daar dan wel een heel eigen draai aan."
Britt ging langs bij kok Jurrian van Leeuwen van restaurant Remise in Leersum

Steuntje in de rug

Een deel van de opbrengst gaat terug naar de restaurants die meedoen aan het boek en daarmee hoopt Britt de restaurants een beetje te kunnen steunen in deze moeilijke periode. "75 procent van de winst gaat terug naar hen. Hoeveel dat is ligt aan het aantal boeken dat we verkopen. De overige 25 procent verdelen mijn nicht, die me helpt, en ik, maar het is ook voor als er nog ergens onverwachte kosten vandaan komen."
Momenteel wordt er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het boek binnenkort in de winkels ligt. "We streven naar eind november, begin december, zodat het met kerst- en sinterklaascadeau's nog meekan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.