Veiligheidsregio Utrecht bestaat 10 jaar: 'Meer dan alleen brandweer'

PROVINCIE UTRECHT - De Veiligheidsregio Utrecht bestaat zondag precies tien jaar. In die tijd is de organisatie uitgegroeid van een groep samenwerkende brandweerkorpsen, naar een organisatie die zich bezighoudt met een heel scala veiligheidsvraagstukken. Zo speelde de VRU een rol bij de tramaanslag van vorig jaar en adviseert ze nu gemeenten over de aanpak van de coronacrisis.

Veiligheids Informatie Centrum

Op de zevende verdieping van het provinciehuis in Utrecht is één kamer volgestopt met beeldschermen. In het Veiligheids Informatie Centrum (VIC) komen honderden informatiestromen bij elkaar en worden risico's in kaart gebracht in de provincie Utrecht.
VRU bestaat 10 jaar
"Kijk, nu komt er een melding binnen van een gaslek in Nieuwegein", vertelt Specialist Risico's & Veiligheid Geneeskundig Frank van Wijk terwijl hij naar het scherm wijst. Op een enorm touchscreen zien we icoontjes bewegen die brandweervoertuigen voorstellen. "En dan zie je hier live de weersinformatie en gegevens uit de meldkamer verschijnen. En je ziet hier bijvoorbeeld direct dat er een school en een kinderopvang in de buurt zitten. Daar kan je dan gelijk rekening mee houden."
Het VIC is één van de zichtbare gevolgen van de oprichting van de VRU. Medewerkers kunnen zo bijvoorbeeld brandweermannen ter plaatse voorzien van advies. Maar ook bij andere rampen heeft de VRU op deze manier het overzicht.
Frank van Wijk.
Frank van Wijk. © RTV Utrecht
"Stel dat je tien ambulances nodig hebt bij een groot incident en je hebt de hulp nodig van andere regio's. Dan voer je dat in en dan kunnen andere regio's direct reageren. Amsterdam stuurt dan bijvoorbeeld vier wagens en dan weet gelijk iedereen dat er nog maar zes nodig zijn."

Coronacrisis

"We zijn natuurlijk begonnen als verzameling van regionale brandweerkorpsen", vertelt VRU directeur Peter Bos. "En in de afgelopen tien jaar zijn we een volwaardige veiligheidsregio geworden. De brandweertaak blijft heel belangrijk. Maar nu hebben we ook de crisisbeheersingstaak en de risicobeheersing."
Dat zie je bijvoorbeeld in de huidige coronacrisis. De VRU verzamelt allerlei gegevens over de provincie. Natuurlijk het aantal besmettingen en de capaciteit in de ziekenhuizen, maar ook de drukte in de openbare ruimte. "Zo kunnen we gemeenten op lokaal niveau adviseren over maatregelen ze kunnen treffen, want elke situatie is weer anders. Maar uiteindelijk is het doel om te zorgen dat het nergens druk wordt. Want als dat gebeurt, kunnen mensen elkaar besmetten."

Brandweer

Natuurlijk is de brandweer nog steeds één van de belangrijkste onderdelen van de VRU. Dagelijks worden er mensen geholpen met de meest uiteenlopende problemen. Van een brandende woning, tot een kat in de boom. En daar ligt wel een uitdaging voor de VRU, vertelt de directeur: "Dertig jaar geleden was het voor sommige mensen bijna vanzelfsprekend dat ze vrijwilliger bij de brandweer werden. Maar dat hebben we tegenwoordig niet meer. We moeten er echt voor werken om mensen binnen te halen en mensen iets moois bieden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.