RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bouwplannen bij Kromme Rijn gaan voorlopig weer niet door


BUNNIK - Met tien tegen zeven heeft de gemeenteraad van Bunnik een voorstel voor nieuwe kaders voor project de Hoenderik verworpen. Dat gebeurde gisteravond tijdens een raadsvergadering. Het is opnieuw een tegenslag voor het bouwproject waar al zo'n tien jaar aan wordt gewerkt.

De plannen zijn inmiddels omstreden. Sinds 2011 is er sprake van ontwikkeling van het gebied De Hoenderik, maar die plannen komen maar niet van de grond. De kavel ligt aan de oostkant van het dorp, vlak langs de Kromme Rijn. Projectontwikkelaar Renť Walburgh Schmidt, tevens oud-wethouder van Bunnik namens P21, wil daar 48 huizen bouwen en natuurontwikkeling realiseren.

Vorig jaar heeft wethouder Ali Dekker (de Liberalen) de plannen weer uit de kast gehaald. Volgens haar wordt het tijd dat er helderheid komt: gaan de plannen nou door of gaat er een streep doorheen? Maar met de hervatting van project De Hoenderik groeit ook het verzet in Bunnik. Een andere oud-wethouder voert die tegenstand aan. Rob Zakee (ook P21) wist begin deze maand zo'n 1900 handtekeningen van gelijkgestemden aan de burgemeester te overhandigen.

Petitie tegen bebouwing De Hoenderik


Tegen
Oppositiepartij CDA vindt de hele gang van zaken inmiddels zo schimmig dat ze niet voor kunnen stemmen, blijkt tijdens de raadsvergadering. De partij is sowieso geen voorstander van bouwen in het groen en zeker zo dicht bij de Hollandse Waterlinie. Maar ook het proces verdient geen schoonheidsprijs, betoogt fractievoorzitter Leny Visser.

"We beginnen ons er steeds ongemakkelijker bij te voelen. Er zijn bij bijeenkomsten opmerkingen gemaakt door insprekers, oud-bestuurders zijn betrokken", somt ze op. "Eergisteren kwam er ook nog een document overheen waar een geheimhoudingsplicht op zit. De druk die nu wordt opgelegd geeft ons te denken en we vinden dat alles rond dit proces moet worden uitgezocht."

Coalitiepartij P21, bij monde van fractievoorzitter Inge Verhoef, vindt de Hoenderik geen gemakkelijk woningbouwproject. De partij ziet graag eerst een omgevingsvisie waarin bewoners hun zegje kunnen doen voordat er huizen langs de Kromme Rijn komen te staan. Verhoef: "We hebben geen omgevingsvisie voor dit terrein, laten we dat daarom eerst opstellen. Dan kunnen we van daaruit werken in plaats van reageren op een bouwaanvraag."

Voor
De Liberalen en Bunniks Belang willen wel graag door met de ontwikkeling. Bunniks Belang verwijt P21 dat de partij geen bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt. Volgens Bunniks Belang is in het verleden al groen licht gegeven voor de bouw. De partij benadrukt dat met woningbouw ook natuurontwikkeling mogelijk en betaalbaar is. "Dat is iets waar we ons allemaal om bekommeren", aldus Arie Viskil van Bunniks Belang.

De andere coalitiepartij in Bunnik is De Liberalen. Fractievoorzitter Ties van den Berg probeert de stemming nog eens uit te stellen en oppert weer een Open Huis, een soort informatiemoment, over de Hoenderik. Van den Berg: "Als we nu afhaken komen we als onbetrouwbaar bekend te staan. Wij zijn voor de kaderstelling en zien het als een win-wingedachte. Kunnen we niet nog een tweede Open Huis organiseren? Dan hoeven we vanavond niet een besluit te nemen."

Maar voor dat idee komt geen meerderheid. Wethouder Dekker probeert de kritische raadsleden nog te overtuigen: "Het is een initiatief van een particulier. De gemeente en de provincie ondersteunen dit omdat het aan onze beide ambities voldoet. We kunnen hier nu natuur realiseren!" Van een concreet plan voor De Hoenderik is nog geen sprake.

Toch is wethouder Dekker ervan overtuigd dat ontwikkeling door de huidige projectontwikkelaar een spreekwoordelijke schot voor open doel is. Vanwege de mix van wonen en natuur, zegt ze. Maar ook om als gemeente daadkrachtig te kunnen zijn. Dekker: "Het loopt al tien jaar en er is geen besluit. Daarmee stellen we onze bestuurlijke continuÔteit en betrouwbaarheid ter discussie. Ik vrees ook dat risico's op claims niet denkbeeldig zijn als het van afstel komt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -