Vrachtwagenchauffeurs balen van gesloten wegrestaurants: 'Eten is een moment van sociale contacten'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - Vakbond CNV Vakmensen en wegrestaurants komen op voor vrachtwagenchauffeurs. Door de coronacrisis kunnen zij onderweg bijna nergens terecht voor een hapje eten, een kopje koffie en een praatje met collega's. Dat moet anders, vindt de vakbond, die een petitie is gestart om op te komen voor de vrachtwagenchauffeurs. Ze willen dat er voor deze beroepsgroep meer voorzieningen komen.
"Over het algemeen kunnen we ons bij de meeste wegrestaurants nog wel even wassen en douchen, maar dan moet je ze wel zoeken", begint vrachtwagenchauffeur Ronnie Smit zijn verhaal. Hij is vanochtend neergestreken bij wegrestaurant De Tweede Steeg in Amersfoort, een locatie waar de chauffeurs deze dagen terecht kunnen voor een bakje koffie of een maaltijd. Maar een plek om even rustig te zitten of om met collega's samen te komen is er niet: de coronacrisis heeft de faciliteiten voor de beroepsgroep flink beperkt.

Koffie

Ans de Heus schenkt drie ochtenden in de week de koffie bij De Tweede Steeg en vindt het sneu voor de chauffeurs. Veel van hen komen deze ochtend een bakje koffie bij haar halen. "Het leukste zou zijn als de chauffeurs ergens naar binnen kunnen, maar dat zal voorlopig niet doorgaan. Chauffeurs vullen nu een formulier in, dat gaat dan in een bak die wordt opgehaald. Als het eten dan klaar is, worden chauffeurs gebeld en mogen ze het eten komen ophalen."
Ronnie: "Je zit de hele dag in een paar vierkante meters en je wil daar toch een beetje uit om met je collega's een praatje te kunnen maken. Het probleem is dat dat nu niet meer kan. De maatregelen waren tot voor kort perfect: iedereen werd een tafeltje aangewezen en je kreeg de ruimte. Dat is er nu niet meer." Vrachtwagenchauffeur Mandy: "Maar ze hebben het hier in Amersfoort wel super goed geregeld voor ons, daar ben ik wel blij mee."
Volgens haar is het contact bij wegrestaurants erg belangrijk. "Je zit de hele dag alleen. Juist het eten is dan een momentje van rust, of een moment van sociale contacten. Dat is heel belangrijk, want je wordt wel steeds eenzamer, zeker nu het vroeger donker wordt."
De petitie wordt binnenkort door CNV Vakmensen aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.