Discussie over inbraken schepen Kanaleneiland laait weer op: 'Imago van de wijk helpt niet mee'

UTRECHT - De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV), Koninklijke BLN-Schuttevaer en de gemeente Utrecht bespreken binnenkort de veiligheid van de ligplaatsen voor schepen aan de Rooseveltboulevard in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Volgens de ASV voelen binnenvaarschippers zich hier nog altijd niet veilig en zijn ze bang voor inbrekers en vandalen, een probleem dat al jaren speelt. Grindschipper Jan Visser kent de verhalen, maar mist de nuance. "Natuurlijk gebeurt er weleens wat, maar over het algemeen is dit een hele fijne plek."
Alsjeblieft, een kopje koffie. Lekkere koek erbij. Wat wil je weten? Want voor sensatie, daarvoor moet je niet bij Jan zijn. "Ik heb niet een heel spannend verhaal hoor. In alle jaren dat ik vaar, is er bij mij in totaal twee keer ingebroken."
Jan Visser meert ieder weekend aan langs de kade van de Utrechtse wijk Kanaleneiland.
Jan Visser meert ieder weekend aan langs de kade van de Utrechtse wijk Kanaleneiland. © RTV Utrecht / Evie Westland

Inbraakgolf

De verhalen over de onveilige kade in Kanaleneiland doen al langer de ronde. In 2013 was er een inbraakgolf, waarna Rijkswaterstaat, politie en gemeente de handen ineensloegen en de boulevard opknapten met betere verlichting en een geasfalteerde weg. Toch bleek in 2016 dat nog altijd veel schippers zich niet veilig voelden, en doorvoeren naar Breukelen.

Slecht imago

Het slechte imago van de wijk helpt niet mee, denkt Jan. "Als er hier iets gebeurt, denkt iedereen gelijk: zie je wel, weer Kanaleneiland. Dat is niet terecht, ik heb het hier heel goed naar mijn zin."
Deze vrijdagmiddag maakt hij weer een praatje met buurvrouw Sandra, hun twee hondjes zijn uitgelaten aan het spelen op het grote grasveld naast de boulevard. Alle hondeneigenaren uit de wijk kennen elkaar goed, ze zitten zelfs met elkaar in een groepsapp.
De schipper kent de buren goed, hun hondjes spelen altijd met elkaar.
De schipper kent de buren goed, hun hondjes spelen altijd met elkaar. © RTV Utrecht / Evie Westland

Buurman

Jan is net zo goed buurman als de mensen die hier in een appartement of huis wonen, alleen vertrekt hij iedere maandag weer, op zijn 67 meter lange schip. Op naar Limburg, om grind op te halen en later weer af te leveren in Utrecht. Van donderdag tot en met zondag ligt hij hier aangemeerd. "De mensen noemen mij buurman. Tijdens de Ramadan brengen de Marokkaanse bewoners uit de buurt mij koekjes langs. Omdat ik zo mager ben, natuurlijk", grapt hij. "Ik kan de auto hier kwijt, het winkelcentrum zit op de hoek. Ik heb hier alles wat ik nodig heb."
Toch komen die verhalen over onveiligheid niet helemaal uit het niets, beaamt hij. "Ik maak het weleens mee dat er om 22.00 uur wordt aangeklopt, met de vraag of ik een euro overheb voor een overnachting. Dat zijn gewoon inbrekerspraktijken. Even kijken of je aanwezig bent." Als dat gebeurt, reageert hij kordaat. "Ik ben geen bank, zeg ik dan. Maar goed, ingebroken wordt er overal. Je moet zelf ook een klein beetje blijven nadenken. Ik zou hier niet snel mijn schip een nacht onbemand achterlaten, dat is wel zo."

Golfbewegingen

De Algemeene Schippers Vereeniging kent de verhalen over Kanaleneiland ook al langer. "Het gaat in golfbewegingen, het ene jaar zal het ernstiger zijn dat het andere jaar", zegt ASV-woordvoerder Sunniva Fluitsma. "Onlangs ontvingen we een mail van een van onze leden over deze plek, waarna we op Facebook hebben gevraagd of er meer schippers waren die zich hier onveilig voelden. Daarna barstte het los. We willen geen vuurtjes opstoken, maar we willen wel dat schippers zich overal veilig kunnen voelen. Er zijn al zo weinig goede ligplaatsen in Nederland."
Het veiligheidsaspect is overigens niet het enige probleem, vertelt Fluitsma. "Er speelt ook een kwestie rondom het harde varen. Er mag op het Amsterdam Rijnkanaal zo hard gevaren worden door de grote schepen, dat kleine schepen die hier aangemeerd liggen schade oplopen. Maar dat probleem ligt - in tegenstelling tot het verhaal rondom de veiligheid - niet bij de gemeente, maar bij Rijkswaterstaat. Het is dus best ingewikkeld: er zijn twee problemen voor de schippers hier, met twee verschillende verantwoordelijken."

Kamervragen

Afgelopen donderdag heeft Remco Dijkstra van de VVD Kamervragen gesteld, naar aanleiding van het bericht van de ASV. De landelijke VVD wil weten hoeveel inbraken er in de afgelopen jaren aan de kade zijn geweest en wat er aan preventie gedaan is.
Ondertussen is het probleem in Utrecht zelf ook onder de aandacht. De ASW heeft vrijdag, ook namens Koninklijke BLN-Schuttevaer, een brief gestuurd naar wethouder Kees Diepeveen, waarin de wethouder "dringend wordt verzocht actie te ondernemen om er op toe te zien dat de criminaliteit in Kanaleneiland wordt teruggedrongen". Want, zo stellen de brancheverenigingen, "een prachtige ruimte ligplaats, waar de binnenvaart node behoefte aan heeft, dreigt anders verloren te gaan".
De gemeente Utrecht gaat binnenkort in gesprek met de betrokken partijen. Het is nog niet bekend wanneer dat gesprek plaatsvindt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.