Politiek wil opheldering over Samen Veilig Midden Nederland

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Politici in de regio reageren geschokt op de conclusies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat kinderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben van de jeugdbescherming. De Inspectie concludeert in een rapport dat kinderen die uit huis geplaatst worden daar slechter af zijn. In de provincie Utrecht is Samen Veilig Midden Nederland verantwoordelijk voor de jeugdbescherming. Zij beweren dat de problemen bij hen wel meevallen. Politici in Houten, De Bilt en Utrecht nemen met die mededeling geen genoegen, ze eisen direct actie.
De inspectie IGJ is al tijden kritisch op de jeugdbescherming in Nederland. Vorige week verscheen een alarmerend rapport, waarin de IGJ stelt dat er onmiddellijk iets moet veranderen in de jeugdzorg-keten. Als dat niet gebeurt gaat de IGJ zelf ingrijpen. Bij welke instellingen een interventie acuut dreigt zegt de IGJ niet. Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) liet vervolgens weten dat de problemen bij hen niet zo groot zijn. Diverse wethouders in de regio stuurden vervolgens die sussende woorden door naar hun gemeenteraden. Maar niet elke politicus laat zich zo makkelijk overtuigen.

Waar rook is

Dimitri Gilissen van de Utrechtse VVD bijvoorbeeld eist veel meer duidelijkheid: "Waar rook is, is ook vuur. Het is aan SAVE om publiekelijk aan te tonen dat het wel op orde is." Pascal Ooms van de Houtense SGP vroeg vorige week al om het aftreden van het huidige bestuur van SVMN. Ooms zegt vandaag nog steeds ernstig geschokt te zijn door de conclusies van het rapport. Hij krijgt steun van diverse partijen in de Houtense gemeenteraad, zoals Houten Anders, de PvdA en D66.
Ook in Houten kwamen er van de wethouder sussende woorden over de situatie bij Samen Veilig in onze provincie. De partijen zijn niet gerust gesteld en spreken in een brief aan de wethouder hun zorgen uit: "De reactie van het college stemt ons niet gerust, en straalt niet de urgentie uit die hiervan verwacht werd. Het gaat hier immers om de meest kwetsbare kinderen."
De partijen wijzen vervolgens op een citaat uit het rapport van de IGJ: "De inspecties komen tijdens toezichtbezoeken op plekken waar kinderen met ernstige gedrags- en/of psychische problemen zijn geplaatst en waar onvoldoende deskundigheid is om deze kinderen daadwerkelijk te helpen. Ondanks de vaak goede intenties leidt dit tot verdere verergering van problemen van een kind en een nieuwe verlies ervaring." Kinderen die uit huis geplaatst zijn, zijn slechter af dan als ze thuis waren gebleven, is de conclusie.

Direct ingrijpen

De Houtense partijen willen een veel uitgebreidere rapportage van SVMN zodat ze zelf conclusies kunnen trekken hoe nijpend de situatie voor kinderen in hun gemeente is. Daarnaast wil Ooms dat er direct ingegrepen wordt: "Ik kreeg een reactie van het college: 'We zijn bezig met verbeterplannen, wacht u nog maar een half jaar.' Die tijd hebben we niet, er moet NU ingegrepen worden, kinderen hebben nu zorg nodig."
De reactie van het college stemt ons niet gerust, en straalt niet de urgentie uit die hiervan verwacht werd.
SGP, Houten Anders, PvdA en D66
Ook in Utrecht kan de verantwoordelijk wethouder kritische vragen verwachten, Gilissen van de Utrechtse VVD: "Het mag allemaal een stuk sneller met die verbetermaatregelen. Elke dag dat het bij Samen Veilig niet op orde is, is de kans groot op blijvende schade bij kinderen en ouders."

De Bilt

Ook in De Bilt blijft de politiek zich roeren. De fractie Brouwer en de ChristenUnie trekken in dit dossier samen op. Connie Brouwer: "Ik schrok gister van de antwoorden van de wethouder, toen ik vroeg of ze kan garanderen dat kinderen in De Bilt passende hulp krijgen die ze nodig hebben. Ik schrok er van toen ze zei dat ze dat niet kan.
SGP Houten: "Schokkend, al verbaast me dit niet helemaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.