Coronatestcapaciteit in regio flink omhoog met XL-teststraat en nieuwe testbus

UTRECHT - Met de komst van een mega-coronatestlocatie bij de Utrechtse Jaarbeurs komen er in een klap veertig teststraten bij. Ook elders in de provincie gaat de testcapaciteit omhoog, vanaf maandag start een proef met een mobiele testlocatie in de vorm van een bus waarin mensen zich kunnen laten testen.
'Jaarbeurs is perfecte plek'
De testbus moet vooral kleinere plaatsen en kernen bereiken, vertelt Tessa Rijntalder van GGD regio Utrecht. "Maandag starten we in Eemnes een daarna gaan we naar Wijk bij Duurstede, Lopik en in de loop van de week zal hij in nog een aantal kleine kernen staan."
De problemen met de testcapaciteit zoals we die een aantal geleden kenden zijn dan wel voorbij, toch moeten er in heel Nederland tot tien XL-testlocaties komen. In Utrecht werken bouwvakkers van 07.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds om alle tenten deze week af te krijgen. In de loop van november moet alles klaar staan voor gebruik.
Bouwvakkers werken de klok rond.
Bouwvakkers werken de klok rond. © RTV Utrecht
Waarschijnlijk wordt dan gestart met de PCR-test, maar de GGD hoopt daar snel sneltests aan toe te kunnen voegen. Rijntalder: "De ontwikkelingen gaan razendsnel, we willen snel beginnen met sneltesten." In het megapaviljoen kunnen 10.000 PCR-tests per dag worden afgenomen. "Hoeveel sneltesten weten we nog niet, dat is afhankelijk van de methode."
Grootste verschil met andere teststraten is dat de auto geparkeerd moet worden. "Je parkeert de auto of fiets voor de deur en dan loop je naar binnen. De locatie is in het hart van Utrecht en de Jaarbeurs is een plek waar veel grote evenementen plaatsvinden, dus de aanrijroute is eigenlijk perfect", zegt Rijntalder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.