Burgemeesters bespreken in Utrecht coronamaatregelen kabinet

© Bas Teunissen
UTRECHT - De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, bespreken maandagavond in Utrecht of het kabinet aanvullende maatregelen gaat nemen om de coronacrisis te bestrijden. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is erbij en mogelijk ook RIVM-baas Jaap van Dissel, aldus een woordvoerster van het beraad.
Aan de orde komt of en hoe de 'gedeeltelijke lockdown' verlengd moet worden na half november. Dat is afhankelijk van de besmettingscijfers, waarover de burgemeesters maandag ook spreken.

Verwarring

Vorige week dinsdag ontstond verwarring toen coronaminister Hugo de Jonge zei dat de huidige maatregelen in elk geval nog tot in december nodig zijn.
Maar daarover is nog niets besloten, zei minister-president Mark Rutte een dag later. Vrijdag zei Rutte dat hij nog geen reden zag voor extra coronamaatregelen. Rutte en De Jonge geven dinsdag weer een persconferentie over de stand van zaken.
Grapperhaus en de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, geven in Utrecht maandagavond een toelichting op de bijeenkomst. Bruls zei al dat hij vreest dat de scherpe maatregelen nog wel een paar maanden zullen duren. "Het is rot, maar we moeten niet in de baalmodus blijven hangen. Geniet van alles wat nog wel mogelijk is", aldus de burgemeester.

'Maatregelen worden strenger'

Volgens RTL Nieuws wil het kabinet strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat bijvoorbeeld over het beperken van de groepsgrootte en het tijdelijk sluiten van musea, bioscopen en theaters.
Met deze maatregelen wordt de huidige gedeeltelijke lockdown aangescherpt. De maatregelen zijn zondagmiddag tijdens informeel overleg tussen de meest betrokken ministers op het Catshuis afgesproken. Maandag worden de maatregelen uitgewerkt; dinsdag volgt het officiële besluit en een persconferentie.
In de huidige plannen gaan musea, bibliotheken, bioscopen en theaters in ieder geval voor twee weken dicht. Ook zal het maximum aantal mensen dat samen op straat mag wordt verder verlaagd: van vier naar twee. De strengere maatregelen gaan waarschijnlijk vanaf donderdag in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.