Eikenprocessierups veroorzaakte deze zomer minder overlast

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De eikenprocessierups heeft in de afgelopen zomer minder overlast veroorzaakt dan in 2019. Er waren beduidend minder rupsen en de preventieve bespuiting van eikenbomen heeft gewerkt. Bovendien heeft het in de periode dat de rupsen de niet heel hard gewaaid. Daardoor konden de overlast veroorzakende brandharen van de rups zich niet over grote afstanden verspreiden.
Dat zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today. In 2019 was 55 procent van de eikenbomen die niet preventief behandeld waren besmet met de rups. Deze zomer zaten de dieren in 33 procent van de bomen. Van de bomen die wel met een natuurlijk bestrijdingsmiddel waren behandeld, had 15 procent een besmetting.

Minder brandharen

In die bomen waren de nesten, die vol zitten met de brandharen, ook veel kleiner. De brandharen van de rups veroorzaken jeuk en gezondheidsklachten, die heel ernstig kunnen zijn.
Het kenniscentrum verwacht dat de overlast in 2021 vergelijkbaar zal zijn met die van deze zomer, als gemeenten en natuurbeheerders preventieve maatregelen blijven nemen. Belangrijk is om de grondnesten in de buurt van eikenbomen in de gaten te blijven houden.
Na drie droge en hete zomers staat vast dat de rupsen zich graag in de koele grond terugtrekken. Daar blijven ze soms wel een jaar zitten om dan alsnog voor onverwachte, grote overlast te zorgen. Het kenniscentrum houdt dinsdag een webinar over de aanpak van de overlast van de eikenprocessierups.

Strijdplan in Utrecht

Ook in de provincie Utrecht bonden gemeenten de afgelopen jaren massaal de strijd aan met de gevreesde rups. Liefst 21 van de 26 Utrechtse gemeenten maakten een strijdplan, waarin vooral werd ingezet op preventieve bestrijding en meer biodiversiteit. Zo deelde Eemnes zelfs gratis koolmezenkastjes uit aan de inwoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.