Sovjet Ereveld in Leusden wil bezoekerscentrum bouwen

© Stichting Sovjet Ereveld
LEUSDEN - De Stichting Sovjet Ereveld wil bij de begraafplaats in Leusden een bezoekerscentrum bouwen, waar het verhaal van de Sovjet-Unie strijd in de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. Bij het Sovjet Ereveld is nu vrijwel geen informatie te vinden. Er staat slechts een bordje bij de entree.
"Deze soldaten vochten ver van huis tegen nazi-Duitsland, echtgenotes en kinderen bleven in grote onwetendheid achter", vertelt Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. "De verhalen die schuilgaan achter de grijze grafstenen willen we vertellen, omdat ze niet vergeten mogen worden."
Volgens Reiding zijn de enorme offers die door de Sovjet-Unie zijn gebracht in de strijd tegen nazi-Duitsland tot nu toe onderbelicht gebleven. Dat komt volgens hem mede door de Koude Oorlog, die kort na de Tweede Wereldoorlog voor een hevige tegenstelling tussen Oost- en West-Europa zorgde.
Op het Sovjet Ereveld liggen 865 Sovjetsoldaten begraven. Zij behoren tot de 26 miljoen oorlogsslachtoffers van de Sovjet-Unie. Meer dan tien miljoen soldaten sneuvelden in de strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle gesneuvelde soldaten in Nederland zijn kort na de oorlog in Leusden bij elkaar gebracht. Onder hen zijn 77 Russen die aan het Oostfront krijgsgevangen werden gemaakt en die in 1942 in Kamp Amersfoort werden gefusilleerd.
Volgens de stichting wordt het Russische oorlogsverhaal nog nergens in Nederland verteld. De stichting wil in het nieuwe bezoekerscentrum bezoekers "het verhaal laten beleven door de ogen van een soldaat". Het bezoekerscentrum gaat ongeveer 1,7 miljoen euro kosten. De stichting is nog op zoek naar een groot deel van de financiering. De hoop is dat het centrum in 2023 de deuren kan openen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.