RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: GGD opent mobiele teststraat en minder coronabesmettingen in de provincie


PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dat betekent ook een nieuwe editie van onze rubriek corona vandaag. Al het nieuws rondom het virus lees je in dit dagelijkse overzicht. Vandaag beginnen we meteen met het belangrijkste en dat zijn de regionale cijfers van de afgelopen 24 uur.

Er zijn 633 mensen besmet geraakt, 8 mensen opgenomen in het ziekenhuis en er zijn geen patiënten overleden door covid-19. Op alle drie de vlakken is dat een lichte daling vergeleken met gisteren.
Top 3 van meeste nieuwe besmettingen:

1. Utrecht (188)
2. Amersfoort (78)
3. Nieuwegein (31)

Hierna volgen Bunschoten (30), Veenendaal (30), Stichtse Vecht (30) en Vijfheerenlanden (29) met de meeste nieuwe besmettingen.

Het landelijke beeld
Het aantal gemelde coronabesmettingen is ook landelijk verder gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen er bij het RIVM 8306 meldingen binnen van positieve testen. Dat zijn er 430 minder vergeleken met gisteren.

In de afgelopen week zijn er bijna 67.000 positieve testen geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ruim 368.000 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft opgelopen ligt vrijwel zeker hoger, omdat in de beginfase van de uitbraak lang niet iedereen werd getest.

Het aantal door corona veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 29 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Hieronder zie je het verloop van het aantal besmettingen van de afgelopen maanden:GGD start met mobiele teststraat
De Utrechtse GGD is vandaag gestart met een nieuwe initiatief: een mobiele teststraat. De teststraat staat iedere dag op een andere locatie in de provincie.

Vandaag was de aftrap in Eemnes en morgen staat het gevaarte in Mijdrecht en Lopik. Goed om te weten: de coronatest is hier gewoon gratis.

 Zo ziet de teststraat er dus uit. Zo ziet de teststraat er dus uit. | Foto: Caspar Huurdeman

 De teststraat in Eemnes. De teststraat in Eemnes. | Foto: Caspar Huurdeman

XL-testlocatie in Utrecht
Bij de Jaarbeurs wordt op parkeerterren P2 met man en macht gewerkt aan een mega grote teststraat. In de loop van november moet alles klaar staan voor gebruik en dan kunnen er vooral PCR-tests worden afgenomen. Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook sneltests worden afgenomen. Als de teststraat XL klaar is, zijn er in één keer tientallen nieuwe testlocaties gecreëerd.

De bouw van de mega teststraat schiet al aardig op


Burgemeesters overleggen in Utrecht
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken vanavond in Utrecht of het kabinet aanvullende maatregelen gaat nemen om de coronacrisis te bestrijden. Minister Ferd Grapperhaus is van de partij en mogelijk schuift ook RIVM-baas Jaap van Dissel aan.

Volgens meerdere media denkt het kabinet na over aanscherping van de huidige maatregelen. Zo zouden ook musea, bibliotheken, en theaters voor twee weken dicht moeten. Ook zal het maximum aantal mensen dat samen op straat mag worden verlaagd van vier naar twee.


'Mondkapjes veel gedragen in Eemnes'
In Eemnes dragen veruit de meeste inwoners tijdens het winkelen een mondkapje. Dat zegt Roland van Benthem, burgemeester van Eemnes. "Ongeveer 85 procent van de mensen draagt mondkapjes", zegt hij in een interview op Radio M Utrecht.

De overige 15 procent is voor de burgemeester lastig te bereiken. "Ik kan daar heel veel van vinden, maar ik heb ze niet aan een touwtje. Ze doen niet altijd wat ik zeg helaas."

De gemeente zet in het winkelcentrum van Eemnes onder meer hostessen in. Eerder maakte de gemeente bekend mondkapjes te verstrekken aan mensen met een laag inkomen.

Roland van Benthem op Radio M Utrecht; "Ik kan daar heel veel van vinden, maar ik heb ze niet aan een touwtje"


Helpers voor de zorg melden zich
Mensen die willen helpen in de zorg melden zich volop aan. Sinds vorige week registreerden zich 4700 mensen zonder ervaring in de zorg en nog eens ruim duizend met ervaring.

Mensen die nu weinig om handen hebben, zoals werknemers in de horeca en de reiswereld, is gevraagd om tegen betaling te komen helpen in de zorg. Ze kunnen voor lichte zorgtaken worden klaargestoomd met een cursus van een week.

De oproep om te helpen komt onder andere van ActiZ in Utrecht. Dat is de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg.


CNV wil fonds om personeel door te betalen
De Utrechtse vakbond CNV wil dat het kabinet snel een quarantainefonds invoert. Het fonds zou speciaal voor bedrijven moeten zijn die in de knel komen omdat ze loon moeten doorbetalen aan personeel dat vanwege corona in quarantaine moet en niet thuis kan werken.

Volgens CNV kunnen veel werkgevers de verplichte loondoorbetaling nu niet opbrengen. Dit blijkt uit meldingen die de Utrechtse vakbond binnenkrijgt vanuit de schoonmaak, vervoer, winkels en industrie. Werkgevers verplichten hun werknemers om dan toch maar naar de werkplek te komen.

"Onacceptabel", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Iemand die in quarantaine moet, maar toch naar het werk gaat, kan daar weer tientallen mensen besmetten. En dat in een tijd waarin het aantal besmettingen via de werkvloer steeds meer oploopt."

Het quarantainefonds zou alleen bedoeld zijn voor sectoren als vervoer, schoonmaak en industrie en kleine mkb-bedrijven.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -