Walvis van Utrechtse architect voorkomt metroramp

UTRECHT - Van de BBC tot CNN en van The Guardian tot de Frankfurter Allgemeine; een kunstwerk van Maarten Struijs uit Utrecht werd vandaag ineens wereldnieuws.
De walvis voorkwam dat de metro naar beneden zou storten
De walvis voorkwam dat de metro naar beneden zou storten © ANP
In Spijkenisse schoot gisteravond laat een metro zonder passagiers door een stopblok. Dankzij het kunstwerk 'Walvisstaarten' van Struijs is het voertuig niet naar beneden gestort. De metro balanceert op zijn tien meter hoge object en trok vandaag de aandacht van omwonenden, dagjesmensen en de (internationale) pers.
Struijs, bekend van de Hogeweidebrug ('Gele brug') in Utrecht, reisde vanmorgen meteen af naar Spijkenisse om het bizarre beeld met eigen ogen te zien. "Ik ben met pensioen in coronatijd. Het was dus plotseling een enorme opwinding voor mij op de maandagochtend. In die zin vind ik het wel leuk. Het doorbreekt de saaie tijden die we doormaken."
Walvis van Utrechtse architect voorkomt metroramp in Spijkenisse
Dat zijn twintig jaar oude kunstwerk de metro kan dragen, beschouwt hij als een geluk bij een ongeluk. "Anders had de metrobestuurder het misschien niet overleefd."
Het is jammer dat ze het weer weg gaan halen
Architect
De metrobestuurder is zelfs niet eens gewond geraakt en heeft het voertuig zelfstandig kunnen verlaten. Hij is aangehouden en wordt verhoord. "Dat is standaardprocedure bij dit soort zware incidenten", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.
De architect vindt de balancerende metro een kunstwerk op zich. "Het is jammer dat ze het weer weg gaan halen, maar het is ook een beetje een negatief beeld. Ik denk niet dat je de mensen er blij mee maakt."
Niemand raakte gewond
Niemand raakte gewond © ANP
De metro trok vandaag veel bekijks. "Het lijkt wel een science fictionfilm, maar dan echt", verzucht een voorbijganger. "Zo zie je maar weer dat kunst om meer dan één reden van waarde is. Er is geen kunstenaar in de wereld die dit kan verzinnen", zegt een ander.
Het ongeluk maakt ook creatief, getuige onderstaande tweet van Utrechtse geograaf Josse de Voogd.

Berging

Het is nog niet duidelijk hoe het incident heeft kunnen gebeuren. De veiligheidsregio roept mensen op hulpverleners de ruimte te geven en niet te komen naar de plek waar de metro door het stopblok is geschoten.
Vanwege de complexiteit gaat de berging mogelijk nog wel even duren. Een jongetje in de buurt heeft wel een suggestie voor het bergen van de metro. "Misschien kunnen ze hem met een hele grote magneet eraf halen. Dan staat hij weer goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.