'Spokende studenten' protesteren tegen leenstelsel in Utrecht

UTRECHT - Spoken dwaalden vanmiddag door het centrum van Utrecht. Het waren studenten die protesteerden tegen het leenstelsel. "Onze studieschuld achtervolgt ons als een spook", zeggen ze.
Onze studieschuld achtervolgt ons als een spook, zeggen deze studenten
Onze studieschuld achtervolgt ons als een spook, zeggen deze studenten © RTV Utrecht
Groot is de actie niet. Vanwege de coronamaatregelen verzamelden zes studenten zich vanmiddag op de Neude. Maar het gaat om het gebaar, vertelt student Nathalie van 't Hullenaar. "Sinds de afschaffing van de basisbeurs en invoering van het leenstelsel moeten studenten een enorme schuld aan gaan om te kunnen studeren."
Volgens Van 't Hullenaar leent de gemiddelde student 700 euro per maand. "Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook."

Zorgen

Naast Utrecht, vragen ook studenten in Amsterdam en Groningen deze week aandacht voor de gevolgen van het leenstelsel. Volgens de Landelijke Studentenvakbond studeert een kwart van de studenten straks af met een schuld van 40.000 euro.
"Het is natuurlijk niet fijn als je aan je werkende leven wilt beginnen met zo'n hoog bedrag als schuld", zegt student en 'spook' Loes van der Woerd. "Hoe kan ik dan ooit een hypotheek afbetalen? Met dat soort zorgen krijgen we te maken."
De studenten deelden flyers uit en joegen een enkele voorbijganger de stuipen op het lijf.
'Spokende studenten' protesteren tegen leenstelsel in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.