Dierenparken en cultuursector over mogelijke sluiting: 'Ik hou mijn hart vast'
AMERSFOORT - Doen ze het of doen ze het niet? Dat is de grote vraag die bibliotheken, musea, theaters, pretparken en dierentuinen bezighoudt. Het kabinet denkt er over om al deze vrijetijdsbestedingen twee weken te sluiten om zo een halt toe te roepen aan het stijgende aantal coronabesmettingen.
Vooral voor dierenparken en pretparken kwam dat voorstel uit de lucht vallen omdat in eerste instantie alleen werd gesproken over de sluiting van theaters, bibliotheken en musea.
Komen er extra maatregelen? Het kabinet maakt dat vanavond om 19 uur bekend in een persconferentie. Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zullen dan het woord nemen.
Ouwehands Dierenpark
"Ik hou mijn hart vast. Als het zo gaat zijn, is het echt verschrikkelijk. Je verliest gewoon ontzettend veel omzet. Het is niet een kwestie van het park even dicht doen en dan weer open. Je gaat daar langere tijd wat van merken" zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
De timing van een mogelijke sluiting kan niet op een slechter moment komen voor de dierentuin omdat pandababy Fan Xing juist nu voor het eerst naar buiten mag. De Lange: "Ja, dat is helemaal vreselijk. Maar ik snap het absoluut niet. Het aantal besmettingen is gering in dierenparken. 99 procent van onze gasten komt met de auto; ze stappen voor hun deur in en stappen hier voor de deur uit. Dus de reisbewegingen zijn heel beperkt."
De Lange blijft dan ook hopen dat het een boze droom is: "Met alle respect, de maatregelen moeten bijdragen. Maar dat gaat nu niet op. Laten we gewoon hopen dat het niet zo ver komt."
Een verkoop van dertig tickets is financieel nooit interessant. Maar wij zijn er ook voor de verbinding en troost dat is ook belangrijk in het leven van mensen
DierenPark Amersfoort
In Amersfoort duimen ze ook voor een goede afloop. "Voor DierenPark Amersfoort is de persconferentie van morgenavond erg spannend. Sinds de heropening hebben we het park volledig aangepast om huishoudens een bezoek op een veilige manier te laten beleven. Ons park is een doorloop-locatie waarbij het grootste gedeelte van het bezoek zich in de buitenlucht afspeelt", zegt Astrid Wassenaar, algemeen directeur.
Verder zijn er tijdsloten en een eenrichtingsroute ingevoerd om drukte te vermijden en dat helpt volgens de directeur: "Wij hebben geen incidenten rondom besmettingen gehad sinds de opening eind mei."
Hoewel ze dus hopen dat ze open mogen blijven, heeft Wassenaar ook al nagedacht over de gevolgen van een tijdelijke sluiting, die er flink in zal hakken. "Het zijn financieel moeilijke tijden voor de hele dierenparksector en dus ook voor ons park. Uiteraard blijft de focus op het zorgen voor onze dieren, maar dat brengt hoge doorlopende kosten met zich mee. Indien wordt besloten om het park te sluiten, zal dit weer een harde financiële klap zijn."
Kunsthal KAdE in Amersfoort wacht gespannen af
Culturele sector
Musea, bibliotheken en theaters hebben al even kunnen wennen aan het feit dat de deuren mogelijk dicht moeten. Gisteren lekte dat uit en het nieuws is inmiddels wel geland bij bioscopen Springhaver en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
"We zijn een beetje ontmoedigd, het begint er een beetje in te hakken. Je leeft ernaartoe en we hopen dat het allemaal open mag blijven. Wij zijn ook gewoon het filmprogramma aan het maken voor donderdag. Maar we gaan wel de kaartverkoop tot morgenavond zes uur afwachten", vat filmprogrammeur Roos Stelling samen. "Wij zijn moe. Financieel gezien maakt het voor ons niet zo veel uit, want wij kunnen zo weinig mensen ontvangen. We willen vooral onze mensen aan het werk houden."
We hebben een reusachtig groot pand hier. We kunnen het veilig doen en coronaproof
De sfeer is bij Theater Kikker en Podium Hoge Woerd niet anders. "De veiligheid en gezondheid van onze bezoekers staat voorop maar wij hopen toch dat de beslissingen anders uitvallen. Dat wij toch open mogen met dertig bezoekers. Daarmee kunnen we nog steeds troost en verbinding geven", zegt woordvoerder Alette Ahsmann.
Als het toch tot een sluiting komt, neemt het Utrechtse theater ook haar verantwoordelijkheid onder het motto wat moet dat moet: "Als wij dicht zijn, komt er überhaupt geen geld binnen. Een verkoop van dertig tickets is financieel nooit interessant. Maar wij zijn er ook voor de verbinding en troost dat is ook belangrijk in het leven van mensen. Dat is ook waar wij voor zijn. Dat is ook onze morele plicht."
TivoliVredenburg doet een oproep aan het kabinet: 'Laat ons open'
TivoliVredenburg in Utrecht stelt zich proactief op en roept het kabinet toch echt op om de voorgenomen maatregelen niet door te laten gaan. "Wij zouden willen zeggen: overweeg heel goed wat nou helpt. Het is super belangrijk dat er ingegrepen wordt waar het nuttig en nodig is. Daar werken we ook allemaal aan mee", aldus directeur Jeroen Bartelse.
Hij gaat verder: "Maar we hebben een reusachtig groot pand hier. We kunnen het veilig doen en coronaproof, daar hebben we al mee geoefend. Ja, ik hoop dat dat gewoon wordt meegenomen in die afweging. Dat het toch nog mogelijk is om iets te kunnen bieden, hoe klein het ook is."