Politie druk door corona: 'Legt natuurlijk beslag op capaciteit'

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De politie in Utrecht was afgelopen weekend druk met het ontruimen van een feest. In heel Nederland worden meer en meer boetes uitgedeeld aan mensen die de coronamaatregelen niet naleven. Het aantal coronaboetes in Nederland steeg vorige week naar 806, waarvan 677 in het weekend.
Ter vergelijking: de weken ervoor werden er 551 en 663 bekeuringen uitgedeeld. Dat de politie in Utrecht druk was met feestende jongeren is dan ook niet uniek, zegt een woordvoerder van de politie Midden-Nederland. "In het hele land zijn feesten waarbij niet voldaan wordt aan de coronaregels."
"Er is een behoefte aan sociale activiteiten", zegt de woordvoerder. "Maar het kan en mag gewoon niet. Je ziet ook dat ze het donders goed weten en vluchtgedrag vertonen en alles doen om onder een boete uit te komen."

Capaciteit

De politie treedt dus op, maar de mogelijkheden zijn beperkt. "Achter de voordeur kunnen we geen boete geven voor het overtreden van de coronamaatregelen. Maar als er bijvoorbeeld een melding van geluidsoverlast is en er te veel mensen in een ruimte zijn die hele harde muziek maken, dan kun je daar wel een boete voor geven."
En het doel van die boetes, is wel het voorkomen van besmettingen zegt de politie. "Die mensen weten dondersgoed dat het niet mag en dat het een brandhaard kan zijn van nieuwe besmettingen. Dus we treden daar nu echt op. Als we waarschuwen dan gaan ze er mee door. Mensen weten nu dat het niet mag."
Corona trekt een wissel op de politie, het toenemende aantal boetes verergert dat alleen maar. "Het legt natuurlijk beslag op onze capaciteit. Niet alleen de handhavingen op dit soort feesten, maar je hebt ook demonstraties van mensen die het niet eens zijn met het beleid, daar moeten we ook extra aandacht aan besteden. En er worden ook collega's ziek en er zijn mensen die in quarantaine moeten."
Werk dat achter een bureau gedaan kan worden, kan ook in thuisquarantaine. "Maar het echte politiewerk op straat kan dat niet." Of dat ten koste gaat van andere werkzaamheden kan de woordvoerder niet zeggen. "De capaciteitsverdeling van de politie is een beslissing van de politie, het openbaar ministerie en de gemeente samen. Maar het is niet zo dat we bepaalde activiteiten nu helemaal niet meer doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.