'Utrecht afsluiten voor boten met vuile motor'

Maarten van Heuven maakt een selfie in de studio van BingoFM. Op de achtergrond Martijn van Dalen, radiotechnicus Reinout Smit, Rachel Heijne en presentator Marc van Rossum du Chattel.
Maarten van Heuven maakt een selfie in de studio van BingoFM. Op de achtergrond Martijn van Dalen, radiotechnicus Reinout Smit, Rachel Heijne en presentator Marc van Rossum du Chattel. © Maarten van Heuven
PROVINCIE UTRECHT - Utrecht moet vervuilende boten de toegang tot de stad ontzeggen. Dat vindt fractievoorzitter Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren in de Utrechtse gemeenteraad.
Van Heuven zei vanavond in het radioprogramma Stadhuisplein op BingoFM dat de luchtkwaliteitplannen van het college niet ver genoeg gaan. "Waarom zou je wel auto's en vrachtwagens gaan aanpakken en niet die boten die over de Oudegracht varen?"
Volgens het raadslid zou de stad de sluisdeuren alleen nog moeten openen voor boten met een schone motor. "Op de Kromme Rijn varen heel veel vieze boten, dat hebben we al vaker aangekaart. Het lijkt mij een goed idee om op dat soort plaatsen iets te doen tegen de uitstoot."
Rachel Heijne van coalitiepartij GroenLinks, ook te gast bij BingoFM, wijst erop dat er voor boten met een vuile motor al veel meer sluisgeld betaald moet worden. "Het is ongeveer tien keer zo duur om met een vervuilende boot door Utrecht te varen als met een schone boot. Van Heuven wordt dus al bediend. Er zijn al maatregelen genomen om ook de pleziervaart in Utrecht aanmerkelijk schoner te maken."
Studiogast Martijn van Dalen van de VVD ziet, net als bij de milieuzone op de weg, niets in een gedeeltelijk verbod.