Berging van op kunstwerk hangende metro in Spijkenisse

© ANP
SPIJKENISSE - Bij station De Akkers in Spijkenisse is vanochtend gestart met het bergen van het metrostel dat door een stootblok is geschoten. Het metrostel belandde op een kunstwerk in de vorm van een grote staart van een walvis. Het hangt ongeveer 10 meter boven de grond en het overhangende deel weegt volgens vervoerbedrijf RET 22.000 kilo.
Er staan twee kranen klaar op het terrein. Rond 08.00 uur is begonnen met het afhijsen van het ontspoorde metrostel. Daarvoor zijn de hijsstroppen aangebracht om het metrovoertuig. Om ruimte te maken voor het zware materieel is onder meer een sloot gedempt en zijn vier bomen gerooid.
Het ongeluk gebeurde in de nacht van zondag op maandag. Er zaten geen passagiers in de metro. De bestuurder is niet gewond geraakt. Hij is door de politie verhoord en mocht daarna naar huis. Zodra het metrostel naar beneden is getakeld, beginnen de Inspectie Leefomgeving en Transport ( ILT) en de politie met het onderzoek naar de oorzaak van het voorval.
De Walvisstaarten, een kunstwerk van Maarten Struijs uit Utrecht, werd door het ongeluk gisteren ineens wereldnieuws. Struijs, bekend van de Hogeweidebrug ('Gele brug') in Utrecht, reisde gisteren meteen af naar Spijkenisse om het bizarre beeld met eigen ogen te zien. "Ik ben met pensioen in coronatijd. Het was dus plotseling een enorme opwinding voor mij op de maandagochtend. In die zin vind ik het wel leuk. Het doorbreekt de saaie tijden die we doormaken."
Walvis van Utrechtse architect voorkomt metroramp
De burgemeester van de gemeente Nissewaard waar Spijkenisse onder valt vraagt mensen niet in Spijkenisse zelf te komen kijken naar de berging van de metro. Het dreigt er te druk te worden. De burgemeester wijst erop dat de actie ook online te volgen is. Rijnmond bijvoorbeeld volgt de berging vandaag op de voet met een livestream.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.