Omwonenden eisen dat gemeente Leusden plannen camping Doornseweg afwijst

LEUSDEN - De buurtbewoners van de Doornseweg en de Waterlooweg in Leusden hebben in een brief aan de gemeente geëist dat de plannen tot een camping aan de Doornseweg afgewezen worden. Reden daartoe is een passage in het bestemmingsplan, die er volgens de omwonenden op duidt dat er na het vertrek van de militairencamping in 2018 niet langer een camping gerealiseerd kan worden. De aanduiding 'camping toegestaan' had dan ook allang van de plankaart gehaald moeten worden, redeneren ze.
Het gewraakte kampeerterrein aan de Doornseweg in Leusden
Het gewraakte kampeerterrein aan de Doornseweg in Leusden © RTV Utrecht
"In het zuidelijk deel van dit bos ligt een kleine camping van de stichting Vafamil. Vafamil staat voor stichting vakantiefaciliteiten militairen, ofwel een besloten camping speciaal voor (oud) militairen. De camping biedt ruimte aan 50 standplaatsen voor kampeermiddelen en 6 standplaatsen voor caravans. De camping wordt in het bestemmingsplan positief bestemd door middel van een aanduiding in het bos ter plaatse van de bestaande camping. Er bestaat echter een redelijke kans dat de camping binnen de planperiode zal worden opgeheven. Gezien de landschaps- en natuurwaarden van het betreffende gebied en omgeving, wordt bij vertrek van deze camping voor een specifieke doelgroep, via wijziging de aanduiding van de plankaart gehaald."

'Geen enkele twijfel'

Tot zover citeren de briefschrijvers uit de tekst van de toelichting op het bestemmingsplan. Het gaat volgens de bewoners voornamelijk om de laatste zin. "Met de camping voor een specifieke doelgroep wordt de kleine camping van de stichting Vafamil bedoeld", schrijven de omwonenden. "Bij het raadplegen van de gegevens bij de Kamer van Koophandel bleek dat de stichting Vafamil is opgeheven. Dus over opheffing van deze specifieke camping kan geen enkele twijfel bestaan."
Er was voor de gemeente geen aanleiding om de aanduiding van de plankaart te halen
woordvoerder gemeente Leusden
Daarom vragen de omwonenden van het gewraakte kampeerterrein in hun brief of het college bereid is de aanduiding 'camping toegestaan' te verwijderen en de grond 'terug te geven aan de natuur', zoals een eerder college bij het vaststellen van het bestemmingsplan kennelijk noodzakelijk vond. Ze voegen daaraan toe dat het niet zomaar een verzoek is, maar een eis tot uitvoering van de regels die de gemeente zelf in het plan vastlegde.

'Niet bereid tot overleg'

Eerder lieten de bewoners de gemeente al weten "niet bereid te zijn tot overleg met de overige betrokkenen over een rendabele invulling van de camping". Verantwoordelijk wethouder Patrick Kiel leek daar tijdens een presentatie van de plannen voor een nieuwe camping aan de raad op aan te sturen.
Uitbaters Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten hopen juist in maart 2021 open te kunnen
Uitbaters Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten hopen juist in maart 2021 open te kunnen © RTV Utrecht / Jordi de Jong
De omwonenden vinden dat voor een nieuwe camping een andere plek moet worden gevonden, omdat er aan de huidige plek te veel bezwaren kleven. Het enigszins achteraf gelegen terrein is bijvoorbeeld moeilijk te ontsluiten voor verkeer. Ook zijn omwonenden bang voor eventuele overlast die de camping zou veroorzaken, maar daar zou volgens de initiatiefnemers streng op toegezien worden.

Onrust

Het is al geruime tijd onrustig rond het gewraakte perceel. Defensie deed het terrein als eigenaar eind juni 2018 in de verkoop. Landgoed Den Treek-Henschoten toonde zich belangstellend en kocht de grond voor 805.000 euro eind januari vorig jaar.
Datzelfde jaar ontstond er voor het eerst opschudding in de zoektocht naar een nieuwe invulling voor het terrein. De gemeente wilde er de bouw van zogeheten 'tiny houses' toestaan, maar tegen dat plan kwamen omwonenden massaal in het geweer. Met succes. De gemeenteraad veegde - na stevig protest van de buurt - de plannen van tafel.

Plannen voor duurzame camping

In juli van dit jaar ontstond opnieuw ophef, toen bleek dat er plannen waren voor een nieuwe camping. Met name de theoretische mogelijkheid dat er bijna 60 chalets zouden kunnen komen, liet de buurt tijdens een informatieavond in shock achter.
Omwonenden stuurden eind juni ook al een brief naar de gemeente tegen de komst van een 'chaletpark'
De beoogde uitbaters uit Driebergen lieten daarna al snel weten dat dat nooit hun bedoeling is geweest, die de nieuwe camping juist duurzaam wilen gaan ontwikkelen en exploiteren. Halverwege oktober kwam de gemeente - op basis van extern juridisch advies - tot de conclusie dat de eerdere interpretatie van de regels te kort door de bocht was. Wel zouden er zes 'stacaravans' en vijftig kampeerplaatsen kunnen worden geëxploiteerd, zoals het bestemmingsplan letterlijk beschrijft.

Behandeling brief door gemeente

Wethouder Kiel liet tijdens een presentatie van de plannen weten dat het onduidelijk is of de plannen van de beoogde exploitanten passen in de ruimte die de regels van het bestemmingsplan bieden. Hij kondigde aan in december met een tussenbalans te zullen komen, waarin meer duidelijk moet zijn over hoe de plannen van de exploitanten zich verhouden tot de bestaande bepalingen in het bestemmingsplan. Als dat niet zo is, zullen tijdrovende procedures nodig zijn om het bestemmingsplan aan te passen.
Dat alles staat nog los van de vraag wat de gemeente aan moet met de eis van de omwonenden om de aanduiding 'camping toegestaan' van de kaart te verwijderen. Na vragen van RTV Utrecht en de Leusder Krant was er voor de gemeente "geen aanleiding om de aanduiding van de plankaart te halen, noch is daar een verzoek toe gedaan".
"Wij zijn momenteel in afwachting van nader juridisch advies over het bestemmingsplan. Op de conclusie daarvan willen wij niet vooruitlopen. Wanneer wij dit juridisch advies hebben zullen wij initiatiefnemers, omwonenden en raadsleden en daarna de pers hierover informeren", aldus de woordvoerder. De bewonersbrief staat inmiddels op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering op 12 november. Daarvan heeft de gemeente aan de omwonenden laten weten dat de brief door het college wordt "afgehandeld en de gemeenteraad zal dit tijdens de bespreking van de Lijst Ingekomen Stukken op 12 november bekrachtigen".
Dit artikel is in stand gekomen in samenwerking met Daan Bleuel van de Leusder Krant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.