Rode Kruis schaalt coronahulp op: zeker duizend vrijwilligers actief in regio Utrecht

Peter Nelissen en Iris van Deinse bij het Rode Kruis in Utrecht.
Peter Nelissen en Iris van Deinse bij het Rode Kruis in Utrecht. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Vrijwilligers van het Rode Kruis Utrecht rijden zo'n tien keer per dag kwetsbare coronapatiënten door de stad en de omgeving. Ze ondersteunen zo de ambulancediensten die niet alle ritten kunnen doen. "Het zijn bijvoorbeeld ritten van een ziekenhuis naar een verzorgingshuis of van het ziekenhuis naar huis."
Door personeelstekorten in de zorg neemt het aantal aanvragen voor medische ondersteuning weer toe. Dat kan zijn op de huisartsenposten, in de teststraten en bijvoorbeeld ook bij het patiëntenvervoer.

Busjes

"We rijden in Utrecht met speciale witte Rode Kruisbusjes", legt Peter Nelissen van het Utrechtse Rode Kruis uit. "Die zijn helemaal voorbereid op het vervoer van besmette patiënten. Alles is in de bus is afgeplakt richting de chauffeurscabine. We rijden in opdracht van de RAVU, de regionale ambulancedienst. We vervoeren de mensen die niet perse met een ambulance vervoerd moeten worden."
Het Rode Kruis schaalt de coronahulpverlening in Nederland nu nog verder op tijdens de tweede coronagolf. De organisatie ziet een flinke toename in hulpvragen op gebied van voedsel, medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp.
"Zorginstellingen hebben extra handen nodig en we verwachten ook problemen bij de daklozenopvang", legt woordvoerder Iris van Deinse uit. "Er zijn de afgelopen jaren sowieso meer daklozen bijgekomen, maar wat het lastig maakt is dat je altijd anderhalve meter moet aanhouden. We verwachten hier straks bij de winteropvang ook te moeten helpen, want er is gewoon meer plek nodig om mensen op te vangen."
Rode kruis schaalt hulpverlening op, ook aan de Koningsweg in Utrecht

Nationaal Actieplan

Aan het begin van de eerste golf lanceerde het Rode Kruis al een Nationaal Actieplan voor coronahulp en volgens de organisatie zijn sindsdien 350.000 mensen geholpen. Het Rode Kruis sprak eerder al van de grootste nationale hulpactie sinds de Watersnoodramp in 1953 en de organisatie verwacht zeker tot mei volgend jaar hulp te moeten verlenen. Voor die hulpverlening is nog eens 48 miljoen euro extra nodig.
In de regio Utrecht zijn nu zo'n duizend vrijwilligers actief, zegt Peter Nelissen, maar ze kunnen "altijd mensen gebruiken". Bijvoorbeeld bij de logistieke rollen die de hulporganisatie hier vervuld, zoals dat vervoer van patiënten. "Je kan echt iets betekenen voor de stad en voor de regio. Als je het leuk vindt, laat wat van je horen."
"Je kan echt iets betekenen voor de stad en voor de regio"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.