Twee ontsnapte chimpansees Mike en Karibuna doodgeschoten: 'Zwarte dag voor de dierentuin'

AMERSFOORT - De chimpansees die vanochtend waren ontsnapt uit hun verblijf in Dierenpark Amersfoort zijn uit voorzorg doodgeschoten. Volgens de dierentuin vertoonden Mike en Karibuna "imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen". De dierentuin spreekt van een zwarte dag.
"De eerste conclusies zijn dat we te maken hebben met een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen. De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Op dit moment hebben we wel geconstateerd dat er geen technische mankementen zijn aan het verblijf", aldus de dierentuin.
Bezoekers zagen de chimpansees luid krijsend door het park rennen. "Gelukkig ging hij weer weg", zegt bezoekster Lisette Ros die een veilig heenkomen had gezocht met haar dochter op een glijbaan. "Hij begon een beetje op zijn borst te slaan en toen liep hij weer door."
Een getuige zag de chimpansee op zijn borst slaan
Met andere bezoekers kwam ze vervolgens in het olifantenverblijf terecht dat door medewerkers van de dierentuin "met kettingen aan de deur" werd afgesloten. "Ik vroeg nog: wat voor apen zijn het dan en zijn ze gevaarlijk? Ja, zei die medewerker: ze zijn extreem gevaarlijk, vergelijkbaar met een tijger. Dus ja, dan schrik je wel."
De dierentuin zegt dat meteen nadat de apen waren gezien het protocol 'Dier Ontsnapt' in gang is gezet. "Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord. De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten."
Verdoven was niet mogelijk, zegt de dierentuin tegen RTV Utrecht. Het duurt 10 tot 20 minuten voordat het werkt. In eerste instantie gaat de adrenaline bij de aap dan zelfs omhoog en daarom was er volgens de dierentuin geen andere mogelijkheid om de veiligheid te garanderen.

Zwarte dag

"Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park. Voor onze medewerkers en bezoekers bieden wij slachtofferhulp. Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact."

Rennen

"Ik zag de apen en ik dacht: rennen!", verklaart een andere bezoekster. Ook zij ging naar het olifantenverblijf. Daar was volgens haar zeker geen sprake van paniek, al was het aanwezige personeel wel wat zenuwachtig. "Dat is natuurlijk niet gek. Het is ook een spannende situatie. Dit gebeurt niet elke week. Dus je weet niet wat er gebeurt."
Tijdens de ontsnapping werden mensen vastgehouden in de "verblijven waar ze op dat moment waren". Nieuwe bezoekers werden niet tot de dierentuin toegelaten. Volgens het Dierenpark was de situatie na ongeveer een uur onder controle en is het park veilig. "Wij onderzoeken wat er precies is gebeurd, daarom is ons park de rest van de dag gesloten."

Warm

Eén bezoekster van de dierentuin zegt zeker drie kwartier opgesloten te hebben gezeten in het schildpaddenverblijf. Haar man vertelde dat ze er veilig stonden, maar dat het er wel "erg warm was".
Een andere bezoeker werd meteen geëvacueerd nadat hij vijf minuten binnen was geweest. Op de parkeerplaats hoorde hij "enkele doffe knallen". "Uiteindelijk herkenden we dat wel en dachten we: dat lijkt wel een schot. En nog één. En nog één. Bij het wegrijden zagen we ook politie."
Hij zegt trouwens niet geschrokken te zijn. "Ik vind het vooral jammer. Onze kleine is vandaag één jaar oud. Dus we gingen even met zijn drietjes naar de dierentuin, maar dat was van korte duur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.