Podcast Stadhuisplein: Wordt Stientje van Veldhoven de nieuwe burgemeester van Utrecht?

Bij de opnames voor de podcast ging het over de nieuwe burgemeester van de stad.
Bij de opnames voor de podcast ging het over de nieuwe burgemeester van de stad. © RTV Utrecht
UTRECHT - Stientje van Veldhoven wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht, althans als het aan de deelnemers van de maandelijkse podcast Stadhuisplein Utrecht ligt. Zij heeft de beste papieren en past het beste bij de stad. Het panel houdt zijn hart vast dat het Alexander Pechtold wordt, al zegt Pechtold zelf dat hij niet in de race is.
Stientje van Veldhoven is nu staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat. Ze is lid van D66, en er wordt veel gespeculeerd dat die partij aan de beurt is voor het leveren van een burgemeester aan een grote stad. Drie van de vier leden van het panel tippen haar, als geschikt en kansrijk.

100.000 inwoners

Journalist Tom Staal van GeenStijl volgt de Haagse politiek op de voet, maar volgens hem zingen er in Den Haag geen namen rond. Wel is hij helder wat voor type het moet zijn. "We zoeken eigenlijk een Jan, of een Jannie." En daarmee doelt hij op oud-burgemeester Jan van Zanen, een man die wist te verbinden.
Iris Tasseron zocht voor RTV Utrecht uit, wie er kansrijk zijn. Zij meent dat de meeste kans gemaakt wordt door zittende burgemeesters van gemeentes met meer dan 100.000 inwoners. En daar zijn er veel van te noemen. Bij voorkeur zitten die burgemeesters dan in hun tweede termijn, want het is niet kies om in je eerste termijn te vertrekken.

De Bilt

In dat opzicht valt VVD-burgemeester Arjan Gerritsen af. Hij is oud-burgemeester van De Bilt, en was erg actief in het regiobestuur BRU. Naar verluid wil zijn vrouw graag terug naar de regio. Zelf zegt hij dat de vraag van een overgang niet aan de orde is. En dat brengt het panel op politici die het niet worden. Tom Staal: "Pechtold? Dat is mijn worst-kaas-scenario. Nee die willen we niet. We willen wel iemand die transparant is." Ook Arjan Kleuver (oud-raadslid van D66) ziet zijn partijgenoot niet echt zitten: "Ik hoop ook niet dat Pechtold het wordt, dan zit hij er teveel vanwege zijn politieke kleur."
En ook René Verhulst (CDA), burgemeester van Ede wordt het niet. Hij verwarde journalist Marc van Rossum du Chattel met een ander, en sprak vrijuit over zijn ambities, en die liggen niet in de stad Utrecht. Iemand die zegt dat hij het wel weet is Wouter de Heus. Het panel twijfelt daar over, omdat hij oud-columnist voor het AD is, en het onwaarschijnlijk is dat iemand nog bij hem een wit voetje halen wil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.