RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bijzonder schilderij Rhenense Rijnpoort live gerestaureerd in Stadsmuseum Rhenen


RHENEN/ZEIST - Het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen van Johannes Franciscus Christ wordt live gerestaureerd in het Stadsmuseum Rhenen. Het schilderij is rond 1838 geschilderd en werd afgelopen juli ontdekt. Het is een van de belangrijkste werken van de schilder. Tot 1878 was het schilderij op verschillend plekken te zien. In dat jaar is het door een onbekender koper voor 29 gulden op de kop getikt. Daarna was het 140 jaar uit beeld. Tot het in juli opdook bij een Utrechts veilinghuis.

 Restaurator Marieke Walison aan het werk Restaurator Marieke Walison aan het werk | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Restaurator Marieke Walison is in haar atelier in Zeist al aan de restauratie begonnen. Ze heeft het schilderij eerst onderzocht. "Wat me het meest opviel is dat de lucht één of meerdere keren is schoongemaakt en de rest niet."

Schilderij van de Rhenense Rijnpoort krijgt een flinke opkapbeurt


De lucht is gemakkelijker schoon te maken dan de gebouwen en het groen. En dus werd dat gedaan als het schilderij verkocht werd. "Voor de lucht werd onder andere loodwit gebruikt, dat is heel sterk pigment. De ombers en okers van de onderkant zijn veel kwetsbaarder, dat lost snel op. En daardoor is dat moeilijker schoon te maken."

 Het schilderij wordt minitieus schoongemaakt Het schilderij wordt minitieus schoongemaakt | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Gallen

Johannes Christ was een van de laatste schilders die de Rijnpoort heeft vastgelegd. 3 jaar nadat hij de poort schilderde is hij afgebroken. De Rijnpoort werd vooral gebruikt door reizigers (handelaren, soldaten en pelgrims) die over de rivier naar de stad kwamen. In de loop van de eeuwen raakte de poort in verval, omdat Rhenen geen geld had voor het onderhoud.

 Rembrandt heeft de Rijnpoort ook getekend Rembrandt heeft de Rijnpoort ook getekend | Foto: The Devonshire Collections, Chatsworth © Bridgeman Images

Christ was zeker niet de eerste die de Rijnpoort schilderde. De poort was een dankbaar onderwerp voor schilders uit de regio, maar ook voor kunstenaars op doortocht. Een van hen was Rembrandt van Rijn. Onderweg naar zijn schoonfamilie is hij in Rhenen gestopt. Hij heeft wel 6 tekeningen van het stadje gemaakt en dus ook één van de Rijnpoort. Dat was rond 1652.

 Rembrandt van Rijn, zicht op Rhenen Rembrandt van Rijn, zicht op Rhenen | Foto: Museum Bredius

De opknapbeurt van het schilderij kent verschillende stadia. Marieke: "Eerst verwijder je het oppervlaktevuil. Daarna wordt de vernislaag eraf gehaald, dat is de gele, glanzende laag. Want dat vergeelt in de loop van de tijd. Dat komen er waarschijnlijk stukjes te voorschijn die ontbreken. Die worden gevuld en geretoucheerd. En tot slot krijgt het een nieuwe vernislaag. Maar dan een mooie, dunne laag en niet zo'n dikke."

 De vernislaag wordt eraf gehaald De vernislaag wordt eraf gehaald | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Gallen

Marieke doet een deel van de restauratie in het Stadsmuseum Rhenen. Daar is ze op 25 en 28 november. Als het schilderij weer als nieuw is, wordt het in het museum tentoongesteld. De expositie "Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterstuk ontrafeld" duurt tot en met 27 februari 2021.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -