'Commisie van wijzen' gaat adviseren over Utrechtse werfkelders

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Een commissie met drie onafhankelijke experts gaat zich buigen over het herstel, beheer en behoud van het Utrechtse wervengebied. Komend voorjaar moet er een advies liggen. De uitkomsten worden gebruikt voor een gezamenlijke aanpak van de gemeente, eigenaren en bewoners. De commissie heeft de opdracht de belanghebbenden bij het adviesproces te betrekken.
Het advies gaat over de rechten en plichten van eigenaren en de gemeente, over eigendomsverhoudingen en over de samenwerkingsvorm. Eigenaren en gemeente kunnen hun vragen, praktijkvoorbeelden, belangen en zorgen met de commissie delen, waarna de experts in algemene zin zullen adviseren
De commissie is een idee van grachtbewoner Peter Hustinx. Hij heeft samen met twee andere keldereigenaren en de gemeente de experts geselecteerd. Voorzitter van de commissie is Hans Hofhuis, oud-president van de rechtbanken Den Haag en 's-Hertogenbosch en voormalig vicepresident van de rechtbank Utrecht. De andere experts zijn Jan Rots, hoogleraar constructiemechanica aan de TU-Delft, en Ton van Snellenberg, programmamanager bij de gemeente Enschede. Hij is betrokken geweest bij de herontwikkeling van de wijk Roombeek na de vuurwerkramp.

Wethouder

"Het is heel belangrijk dat deze commissie bereid is hun expertise en wijsheid in te zetten. Ik hoop en verwacht dat hun onafhankelijk advies bijdraagt aan het vertrouwen van belanghebbenden en de kwaliteit van de afspraken die we gaan maken", zegt wethouder Kees Diepeveen. Initiatiefnemer Hustinx: "Ik zie de commissie van wijzen als een wegbereider voor een gelijkwaardig speelveld voor gemeente, bewoners en keldereigenaren. Met als doel een beheerplan waar bewoners, keldereigenaren en de gemeente zich aan willen binden."
Bewoner en werfkeldereigenaar Maarten van den Oever: "Het wervengebied is het hart van de stad Utrecht, de marktplaats waar iedereen elkaar ontmoet. En dus is het een belang voor de hele stad, niet alleen omdat het erfgoed is, maar omdat we elkaar daar allemaal tegenkomen."

Werven in slechte staat

De staat van de werven in de stad laat te wensen over. Om ze voor de toekomst te behouden heeft de gemeente een grote en peperdure operatie opgezet om ze weer in goede staat terug te brengen. Binnenstadbewoners met een werfkelder maken zich al jaren zorgen over het verkeer dat over de grachten rijdt, omdat daardoor de ondergrondse ruimtes beschadigd raken. Vrachtwagens mogen officieel niet meer op de grachten rijden, maar dat gebeurt tot ergernis van de bewoners nog wel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.