Instellingen

Conny Vink rouwt om chimpansee: 'Mijn Mike, mijn aap is dood'

AMERSFOORT - "Mijn Mike, mijn aap is dood." Het doden van chimpansee Mike heeft er aardig ingehakt bij Conny Vink uit Soestduinen. De 75-jarige zangeres heeft vaak met hem opgetreden en daardoor had ze een erg goede band met het dier.
"Het is zo'n groot verdriet. Ik heb er geen woorden voor. Ik weet dat mensen nu overlijden door corona, maar door de dood van Mike word ik ook echt aangegrepen. Ik heb Mike altijd gevolgd en we hebben altijd een verbinding gehad. Het was een hele vrolijke aap" zegt Vink.
Conny Vink en Mike tijdens een show van Mies Bouwman.
Conny Vink en Mike tijdens een show van Mies Bouwman. © Conny Vink

Eerste ontmoeting

De twee ontmoeten elkaar voor het eerst in 1969 tijdens een show van Mies Bouwman. Vink was daar samen met haar vriendin Astrid Vis, voormalig eigenaresse en oud-directrice van DierenPark Amersfoort. Om extra aandacht te genereren nam Vis twee apen mee; Mike en zijn partner Sonja. Mike zat bij Conny op de arm en Sonja zat bij Astrid.
En sinds dat moment was het dikke mik tussen de twee. "Ik heb Mike altijd gevolgd en we hebben altijd een verbinding gehad. Er was altijd herkenning als ik langs ging. Ik legde mijn hand tegen het glas en Mike deed dat ook. Het was wel een dierentuin-aap, maar we hadden echt een band."

Samen op pad

Na het eerste optreden in 1969 is hij nog een aantal keer met de zangeres uit Soestduinen op pad geweest en daar heeft ze goede herinneringen aan. "Hij is met mij met de auto mee geweest. Hij heeft toen met de tanden in mijn dashboard gezeten. Ze mogen een eigen willetje hebben. Je had het moeten zien."
De laatste jaren zocht ze Mike vooral op in zijn verblijf: "Naarmate hij groter werd, kon je er niet meer bij komen. Het was altijd op een afstand omdat hij ook onberekenbaar was; het blijven apen. Maar hij verloor zijn ondeugende streken niet. Zo kon hij met stront en zand gooien."
Het was wel een dierentuin-aap, maar we hadden echt een band
Conny Vink
Door haar bezoekjes aan Mike, heeft Vink het personeel van de Amersfoortse dierentuin de laatste jaren goed leren kennen. Ze is gisteren bewust niet langs geweest om ze een hart onder de riem te steken omdat iedereen het heel moeilijk heeft met de dood van Mike.
Vink: "Iedereen is betrokken. Het is zo'n warme club. Ik heb echt met ze te doen. Het is vooral de manier waarop het gegaan is. Ik leef heel erg mee, het is hartstikke verschrikkelijk, het was gewoon een menselijke fout."

Dominant gedrag

Eén van die betrokken medewerkers is Marjo Hoedemaker. Iedereen kent hem als de olifanten-expert maar hij kende Mike ook erg goed. Hij noemt het doodschieten van Mike en Karibuna een zwarte dag, maar het was volgens hem ook niet te voorkomen.
"Het stuit iedereen tegen de borst. Maar veiligheid is primair. Chimpansees zijn ontzettende lieve dieren in familieverband en ze hebben een ontzettende nauwe band met hun verzorgers. Maar op het moment dat een chimpansee buiten zijn eigen territorium komt, zijn ze levensgevaarlijk. Ze hebben dan enorm dominant gedrag. Hoe lief ze dan ook zijn."
Mike was een fantastische chimp en we hadden allebei een wit baardje
Marjo Hoedemaker
Hoedemaker liep vaak langs het verblijf van Mike en daar zat Mike vaak in zijn driehoek te hangen. Ze gaven elkaar dan over en weer handkusjes. Maar dat is niet de enige mooie herinnering die Hoedemaker aan Mike heeft: "Mike was een fantastische Chimp, we hadden allebei een wit baardje. We kenden elkaar meer dan vijftig jaar. Het was een fantastisch dier. Mike was een icoon, maar had ook echte apestreken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.