Spanning in ziekenhuizen, coronatestbus op pad en aantal besmettingen daalt

PROVINCIE UTRECHT - Een Utrechtse basisschool is dicht door corona, het aantal besmettingen daalt terwijl het aantal ziekenhuisopnames juist stijgt. In Corona Vandaag praten we je bij over al het coronanieuws uit de regio.

Spanning in ziekenhuizen

In de Utrechtse ziekenhuizen liggen op dit moment 202 coronapatiënten, 45 van hen liggen op de intensivecareafdeling. Door de toename van het aantal patiënten wordt de reguliere zorg afgeschaald. Op die manier willen de ziekenhuizen de corona-zorg mogelijk maken, andere belangrijke behandelingen uit blijven voeren en het personeel beschermen tegen overbelasting. Ook willen ziekenhuizen de wachtlijsten zo kort mogelijk houden.
Kan mijn heupoperatie nog wel doorgaan? Kunnen de ziekenhuizen de druk wel aan?

Heb je zelf vragen over de Utrechtse ziekenhuizen tijdens corona? Stel ze dan aankomende vrijdag. In UNieuws Extra: corona vraag & antwoord is dan John Taks te gast. Hij is bestuursvoorzitter van het Diakonessenhuis.

Je kan je vragen nu alvast stellen via corona@rtvutrecht.nl

"De druk op het zorgpersoneel is hoog, maar leidt in geen van de ziekenhuizen nog tot problemen om de zorg door te laten gaan die echt niet uitgesteld kan worden. Ook de spoedzorg op de SEH kan voortdurend worden geleverd in de Utrechtse ziekenhuizen", laat het UMC weten namens alle ziekenhuizen in de regio.
De druk op het personeel is continu hoog
Diakonessenhuis
Volgens een woordvoerder van het Diakonessenhuis is de druk op het personeel continu hoog. "Hoeveel mensen je kan hebben is niet alleen afhankelijk van bedden, maar ook van het personeel. Ook daar heb je te maken met uitval en ziektes", zegt hij. "Het is spannend."

'Geen vuurwerk is een goed idee'

In Utrecht is Wakker sprak presentator Bob van Beeten vanochtend met waarnemend-burgemeester Wim Groeneweg van Oudewater. Ze hadden het onder andere over de situatie in zijn gemeente en de mogelijkheid tot een nationaal vuurwerkverbod dit jaar.

Besmettingen

Het RIVM maakte vanmiddag de coronacijfers van de afgelopen week bekend. De afgelopen dagen was al een afname van het aantal besmettingen te zien, zoals te verwachten was er dus een afname in het aantal besmettingen. Zowel in de regio als in de rest van Nederland.
Het aantal ziekenhuis opnames en overleden personen nam daarentegen wel toe. Op de kaart hieronder kan je zien hoe het virus zich de afgelopen week in jouw gemeente heeft ontwikkeld.

Coronatestbus

Gisteren kon je al lezen over de nieuwe coronatestbus, die moet mensen in het buiten gebied helpen om zich te kunnen laten testen. Vandaag zie je hem in actie.
De GGD wil met dit soort mobiele testlocaties de drempel verlagen om bij klachten op corona te laten testen.

School gesloten

Basisschool De Achtbaan in Leidsche Rijn sluit tot en met volgende week vrijdag de deuren vanwege een corona-uitbraak in het docententeam. Zeven leerkrachten zijn momenteel positief getest op het virus. Voor de kinderen wordt vanaf vandaag thuisonderwijs gegeven.
Directeur Tjeerd de Jong van de KSU, de katholieke scholenkoepel waar De Achtbaan onder valt, vindt het een nare beslissing. "Toch is het op dit moment verstandig om, in het belang van de gezondheid van alle betrokkenen, deze keuze te maken."

Rode Kruis schaalt op

Vrijwilligers van het Rode Kruis Utrecht rijden zo'n tien keer per dag kwetsbare coronapatiënten door de stad en de omgeving. Ze ondersteunen zo de ambulancediensten die niet alle ritten kunnen doen. "Het zijn bijvoorbeeld ritten van een ziekenhuis naar een verzorgingshuis of van het ziekenhuis naar huis."
Door personeelstekorten in de zorg neemt het aantal aanvragen voor medische ondersteuning weer toe. Dat kan zijn op de huisartsenposten, in de teststraten en bijvoorbeeld ook bij het patiëntenvervoer. Lees meer over het Rode Kruis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.