Extra coronamaatregelen gaan woensdag in: 'Het gaat nog niet goed genoeg'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - "Het gaat zeker niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg", zei premier Rutte bij aanvang van de coronapersconferentie van het kabinet. En dus volgen er strengere maatregelen, die mogelijk in regio's waar het lange tijd slecht gaat nog strenger worden.
Rutte kondigde drie aanvullende maatregelen aan. Ten eerste wordt het advies aan iedereen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast wordt de maximale groepsgrootte verkleind: je mag nog maar met maximaal twee mensen tegelijk naar buiten. Gezinnen en kinderen tot 12 jaar zijn uitgezonderd van deze regel.
Tot slot gaan alle 'publieke gebouwen en doorstroomlocaties binnen en buiten dicht'. Dat betekent onder andere dat musea, theaters, buurthuizen en monumenten dichtgaan. Uitzonderingen zijn winkels, kappers en sportscholen. Groepslessen mogen niet meer. Een lijst alles met wat wel en niet meer mag staat op www.rijksoverheid.nl.
De nieuwe regels gaan woensdagavond om 22.00 uur in en duren twee weken. Daarna gaan in pricipe huidige maatregelen weer in.
Voor die regio's waar lange tijd geen verbetering zichtbaar wordt, denkt het kabinet aan het invoeren van strengere maatregelen zoals een avondklok, het beperken van de detailhandel en het sluiten van scholen vanaf het voortgezet onderwijs. Het lijkt er niet op dat de regio Utrecht een van die regio's is.

'Doel staat onder druk'

Uit de weekcijfers van het RIVM bleek dat het aantal besmettingen aan het dalen is. Waarom dan toch die strengere regels? Volgens minister Hugo de Jonge zijn de cijfers niet zo gunstig als het kabinet zou willen. "Het doel is dat de zorg niet overbelast raakt en kwetsbare mensen worden beschermd. Dat doel staat onder druk."
Ook al dalen de cijfers, te veel mensen raken nog besmet volgens de minister. De afgelopen week waren dat er 64.000. "Veel en veel te veel."
Daarnaast wijst de minister op de ontwikkelingen ziekenhuizen en verzorgingshuizen. "De ziekenhuiszorg staat onder hoogspanning en dat geldt zeker ook voor de verpleeghuizen." De regeliere zorg is al flink teruggeschaald en één op de vier verpleeghuizen is geraakt door het coronavirus, zegt de minister.

Geen vakantie, meer handhaving

Een andere maatregel is dat het het dringende advies geeft om niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Dat advies geldt ten minste tot half januari.
Ook zegt premier Rutte dat de handhaving strenger wordt. "Een grote meerderheid houdt zich aan de regels. Maar het kan niet zo dat een kleine groep het verpest voor de rest." Rutte wijst daarme op illegale feesten met soms wel meer dan honderd personen. "
Hieronder is de persconferentie terug te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.